Centrum Bewegen in het Onderwijs aan de slag met concrete vragen bij opening

Op maandag 29 januari is het nieuwe Sportinnovator-centrum Bewegen in het Onderwijs in Helmond feestelijk geopend met een brainstormsessie over de toekomst van het beweegonderwijs. Carla Scholten, initiatiefneemster van het centrum, kreeg behalve enthousiaste reacties ook concrete vragen en ideeën om mee aan de slag te gaan.

Redactie 14 februari 2018, 15:30

Het nieuw erkende Sportinnovator-centrum Bewegen in het Onderwijs in Helmond heeft als focus de verbetering van leerprestaties en beweging van jongeren. Op 29 januari werd dit centrum feestelijk geopend met een inhoudelijke werksessie. Carla Scholten kijkt tevreden terug op de opening van het centrum. "Het was goed om te merken dat iedereen niet alleen geïnspireerd naar huis ging, maar dat we ook al zeker vijf vragen en ideeën hebben over gehouden aan de dag."

Verder dan dromen

Het gaat daarbij niet alleen om dromen, maar ook om echt concrete vragen, zegt Scholten. "In Utrecht willen ze bijvoorbeeld een nieuwe school bouwen. Iemand van die school zei al tegen mij: 'dit is het moment om daar kritisch naar de plannen te kijken. Daar hebben we al een afspraak mee. Dan kijken we naar een gymzaal en hoe je bijvoorbeeld digitale projectie kan gebruiken. Het is hartstikke leuk om te kijken of we wat meer innovaties in de gymzaal kunnen hangen. Wat past dan bij school?"

Speciaal onderwijs

Ook het speciaal onderwijs is een doelgroep van het centrum. "We hadden hier tijdens de opening een aantal kinderen uit het speciaal onderwijs die ondanks dat het zo druk was lekker bezig waren op de toestellen hier. Dat vond iedereen zo bijzonder. In Almere willen we daarom nu kijken met de ervaring die we hebben met het speciaal onderwijs hoe we ze kunnen helpen met innovaties." Op die manier heeft Scholten al van meerdere scholen de vraag gehad of ze op locatie wil kijken naar de invulling van een gymzaal of sporthal.

Bijscholing vakdocenten

Daarnaast is Scholten vanuit de Koninklijke Vereniging Voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) al gevraagd om haar ideeën over de vernieuwing van het beweegonderwijs te presenteren op een studiedag voor vakdocenten. "We hebben het ook al gehad om vanuit de KVLO een aantal bijscholingsbijeenkomsten te organiseren voor vakdocenten over de mogelijkheden van digitale toepassingen in de gymles."

Beweegcampus Helmond

Nico van Meeteren (directeur bureau Topsector Life science & health) deed tijdens de opening van het centrum een voorzet om bij nieuwbouw van scholen goed te kijken naar nieuwe beweegconcepten. Hij gaf daarbij aan dat de Topsector Life science & Health daar 1 miljoen euro subsidie voor beschikbaar stelt. Scholten is ook druk om in die plannen mee te denken. "We zijn nu bezig om in Helmond een compleet nieuwe beweegschool te ontwikkelen. Dat wordt dan een beweegcampus waar we ook vanuit het centrum kunnen gaan experimenteren met nieuwe concepten."

Meer info:

Gerelateerd nieuws