Menu
Overzicht

5 winnaars Ideation Challenge bekend

Innovatieve ideeën die mensen motiveren en verleiden om te sporten

Kansengelijkheid in de sport. Een verre toekomstdroom? Niet als het aan Sportinnovator én aan de creatieve deelnemers van de Ideation Challenge ligt. Bijna 100 innovatoren presenteerden aansprekende ideeën als antwoord op de uitdaging om de kansenongelijkheid in de sport aan te pakken. Vandaag maakte Sportinnovator in samenwerking met Starthubs de vijf winnende ideeën bekend.

Redactie 11 april 2023, 21:00

Met deze challenge zijn we op zoek gegaan naar innovatieve ideeën die mensen motiveren en verleiden om op regelmatige basis in beweging te komen. Oplossingen die aansluiten bij één of het liefst meerdere drempels waar veel mensen met een lage sociaal economische status in de praktijk tegenaan lopen. Het totale prijzengeld van €10.000,- wordt verdeeld onder deze beste 5 inzendingen:

Stichting Doen Doet: Taalbom

Een combinatie met impact: Nederlands leren en aerobics voor vrouwen. Op een vertrouwde plek dichtbij huis. Een aanpak die niet alleen in Amsterdam Nieuw-West, maar ook op heel veel andere plekken in Nederland kan slagen.

Saïda Assagraui: Empowerment en sport

Een empowerment training in een workout, gegeven door een rolmodel! Saïda zelf maakte zelf een inspirerende ontwikkeling door van niet-sporter naar fanatiek sporter en is inmiddels sportinstructeur, gezondheidspsycholoog en gedragstherapeut (i.o). Een aanpak die niet alleen in Rotterdam, maar ook op andere plekken in het land kansen biedt voor vrouwen met een migratie-achtergrond.

Gerdine Vos: Reboot Sportcoaching

Met dit idee, gebaseerd op de train-de-trainer-principe, worden op verschillende plekken nieuwe, laagdrempelige sportgroepen opgezet door een sportcoach uit de wijk.

Tom Naberink: Versla je voetbalheld in een wandelchallenge

Een mooi onderscheidend idee waarbij de inspirerende waarde van topsport wordt gekoppeld aan laagdrempelige wandelchallenges. Het nieuwe concept borduurt op ervaringen met andere projecten, maar richt zich op een nog niet bereikte doelgroep.

Femke Aanhane & Caroline Grandia - Sportgoods2go

Een mooi uitgewerkt concept, kenmerkend door de ketenverbinding van sportmaterialen (via clubs), de voedselbank en buurtsportcoaches. Het hergebruik van materialen is ook vanuit duurzaamheid een zeer waardevol aspect van dit idee.

Van harte gefeliciteerd! Met deze inzenders gaat Sportinnovator verder in gesprek om te helpen bij het verder uitwerken van idee naar praktijk.

Daarnaast willen we alle inzenders bedanken voor hun hulp en inzet bij dit complexe vraagstuk. In veel van de andere voorstellen zitten interessante elementen waar acties aangekoppeld zijn, zoals stoeptegels en wandelen in de wijk, beloningssystemen in samenwerking met lokale supermarkt, uitvoeringscapaciteit in de wijk met mbo-studenten, metaverse en XR.

Dit helpt ons in de voorbereidingen voor een opschalingsimpuls (call) of business challenge (financieringsinstrumenten), waar we ons meer gaan focussen op systeeminnovaties. Houd daarom onze communicatiekanalen in de gaten.

Gerelateerd nieuws