Overzicht

Deze schoen past zich aan aan jouw loopstijl

Wanneer een hardloper op jacht gaat naar nieuwe schoenen, wordt er in de winkel meestal gevraagd -of gekeken- naar de loopstijl van de atleet in kwestie. Maar met de nieuwste ontwikkelingen bij Asics is die vraag wellicht verleden tijd, want met de nieuwe METASPEED raceschoen past de schoen zich aan aan de loper in plaats van andersom.

Redactie 07 april 2021, 17:00

Het Institute of Sports Science van Asics heeft onderzoek gedaan naar verschillende hardloopstijlen en het bijbehorende schoeisel. Conclusie: de schoenen waarmee de snelste hardlopers ter wereld rennen, zijn slechts voor één type hardloper van meerwaarde. Dat zijn de zogeheten STRIDE-lopers. Dat zijn hardlopers die veel tijd in de lucht doorbrengen en hun snelheid kunnen verhogen door grotere passen te zetten. Uit onderzoek is gebleken dat de schoenen waarop zij lopen, niet geschikt zijn voor hardlopers die de zogeheten CADENCE-loopstijl hanteren. Dat is een manier van hardlopen waarbij kleine passen worden gezet terwijl ze minimaal hoogte maken ten opzichte van de grond. CADENCE-hardlopers verhogen hun snelheid door zowel grotere passen te maken, als meer passen per minuut te zetten.


Minder stappen zetten bij een marathon

Met dat in het achterhoofd zijn ze bij Asics aan het innoveren geslagen, met als resultaat de ontwikkeling van de METASPEED Sky-schoen en de METASPEED Edge-schoen. Dat betekent dat hardlopers niet meer van schoen hoeven te switchen op het moment dat ze een andere loopstijl gaan hanteren, maar dat de schoen dit herkent en zich aanpast aan de loopstijl. Uit het onderzoek van Asics kwam onder meer naar voren dat door het toepassen van deze METASPEED-innovatie het aantal stappen om een marathon te voltooien met meer dan 1,2% kan worden teruggebracht.

De manier waarop door lopers energie wordt bespaard zit hem in het middenzoolschuim en de carbonplaat. Het middenzoolschuim is volgens Asics zo energiek en de carbonplaat voortstuwend, dat er door hardlopers minder energie geleverd hoeft te worden, om het zelfde tempo te kunnen lopen. Daarmee kan een hoog tempo eventueel langer worden vastgehouden. Lever je als hardloper meer energie, ga je ook sneller.

Gerelateerd nieuws