Tijdens de Dag van de Sportaccommodaties op 8 maart wordt voor de tweede keer de Innovatieprijs Sportaccommodaties uitgereikt. De drie genomineerden voor deze prijs lopen sterk uiteen: een zwembad zonder luchtkanalen, een akoestische scheidingswand en een nieuwe zaaitechniek voor grasmatten.

Redactie 27 februari 2018, 10:00

De Innovatieprijs Sportaccommodaties is een initiatief van de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC), de Vereniging Sport en Gemeenten en NOC*NSF. Met deze prijs willen de drie organisaties nieuwe concepten op het gebied van accommodaties stimuleren en meer focus leggen op innovatie bij bedrijfsleven. De inzendingen werden beoordeeld op basis van een aantal criteria: originaliteit en creativiteit, de aanleiding voor de innovatie, praktische meerwaarde en effectiviteit en promotie vakgebied. Ook de status van de innovatie speelt mee: is er sprake van een concreet, gerealiseerd product of blijft het bij een concept?

Grasmatten

De drie genomineerden die de vakjury heeft uitgekozen zijn innovaties voor binnen- en buitensportaccommodaties. Zo is de 'Yellow Jacket Water Manager' van het bedrijf Barenbrug Holland gericht op de vochthuishouding van grasplanten. Hierdoor kan het graszaad optimaal groeien en vestigen in de grond, waardoor ook meer grasplanten overleven in de grasmat.

Akoestische scheidingswand

De tweede genomineerde is de 'sporTIG akoestische scheidingswand' van TIG-Akoestiek BV. Het gaat hierbij om een speciale, neerlaatbare akoestische scheidingswand die bedoeld is voor het scheiden van ruimtes in binnensportaccommodaties. Bij de opbouw van de wand wordt gebruik gemaakt van gerecyclede wol, die ervoor zorgt dat geluid minder nagalmt in de sportruimte.

Zwemzaal zonder luchtkanalen

De derde nominatie is het BaOpt-systeem van Advanced Climate Systems BV/ Climotion BV. Met dit systeem kan een zwembad zonder luchtkanalen worden gecreëerd. Door licht te variëren in de ingeblazen en afgezogen luchthoeveelheid, mengt de lucht uit de zwemzaal zich constant. Het rustiger inblazen van lucht betekent en een forse energiebesparing van zo'n vijfentwintig procent. Dit systeem is inmiddels in gebruik bij ongeveer dertig zwembaden in Nederland.

Dag van de Sportaccommodaties

De Innovatieprijs Sportaccommodaties 2018 wordt uitgereikt tijdens de Dag van de Sportaccommodaties op 8 maart in Expo Houten. Vorig jaar werd de prijs gewonnen dor iSpace Sports van Sportbedrijf Drachten, die een interactieve bewegingsruimte hadden ontwikkeld.

Meer informatie over de Innovatieprijs en de Dag van de Sportaccommodatie op: www.dagvandesportaccommodaties.nl

Gerelateerd nieuws