Overzicht

Een constructie voor multifunctioneel gebruik

Sneller schaatsen op natuurijs door ijsbaan op innovatieve onderlaag van celbeton en asfalt

Wethouder Sport in de gemeente Eindhoven en Topteamlid Stijn Steenbakkers doet een oproep aan alle wethouders sport om 3% van de sport- en beweegbegroting voor innovatie te reserveren. Lees hier bijvoorbeeld meer over een multifunctionele ijsbaanconstructie in Winterswijk die schaatsen op natuurijs sneller mogelijk maakt bij geringe vorst.

Redactie 18 maart 2022, 00:00

Schaatsen is de winterse volkssport nummer één in Nederland. Door de opwarming van de aarde en de relatief spaarzame vorstperiodes wordt de kans op natuurijs steeds kleiner. Een nieuw ontwikkelde en wetenschappelijk onderbouwde constructie maakt het echter mogelijk dat bij geringe vorst al kan worden geschaatst.

‘Na een nacht vorst al kunnen schaatsen, bijvoorbeeld al in november. Het is fantastisch, echt een grote stap vooruit! Wij zijn enorm blij met deze ontwikkeling.’

Hendrik van Prooije, ijsmeester van de Winterswijkse IJsvereniging (WIJV)

Door de toepassing van celbeton (met een sterk isole­rende werking) in de sporttechnische constructie wordt ervoor gezorgd dat het effect van het relatief warme aardoppervlak verdwijnt. In combinatie met een KonwéSkate als toplaag, kan er al bij geringe vorst een ijslaag op het asfalt tot stand worden gebracht. Daarvoor hoeft er slechts een kleine hoeveelheid water op het asfalt worden verneveld. Schaatsverenigingen kunnen op deze wijze snel ijs realiseren en hun voortbestaan waarborgen.

Als het niet vriest biedt de speciale asfalttoplaag voor skeeleraars een baan met een lage rolweerstand en optimale rijeigenschappen. De ijs- en skeelerbaan biedt daarnaast ook de mogelijkheid tot hardlopen of rolschaatsen. De baan is hiermee multifunctioneel inzet­baar en komt tegemoet aan functioneel ruimtegebruik.

In Winterswijk is de eerste ijsbaan neergelegd en hoewel we in Nederland met een hele zachte winter te maken hebben gehad, konden schaatsers in Winterswijk maar liefst 9 dagen op natuurijs schaatsen.

Samenwerking

Het concept is een samenwerkingsverband tussen SuperSub Sportsystems, KWS Infra en Van Kessel Sport en Cultuurtechniek. Ook Universiteit van Twente is betrokken bij de ontwikkeling van de Winterswijkse baan.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/203194465/lente-klopt-op-de-deur-maar-winterswijk-schaatst-nog-een-keer-op-natuurijs

https://www.kessel.nl/nl/nieuws/detail/nieuwe-ijsbaanconstructie-maakt-schaatsen-op-natuurijs-sneller-mogelijk

Schaatsen - SuperSub Sportsystems (supersub-sportsystems.com)

Gerelateerd nieuws