Harry van Dorenmalen: "We moeten de digitalisering naar de praktijk brengen"

Onlangs was Topteam Sport-voorzitter Harry van Dorenmalen op bezoek in Brussel. Hij sprak daar met het kabinet van Eurocommissaris Tibor Navracsics (sportzaken) over Sportinnovator en de Sport Data Valley. "Als je de digitale component toevoegt aan sport dan kun je in onze ogen het verschil maken."

Redactie 13 september 2017, 10:00

Van Dorenmalen was naar Brussel afgereisd om te onderzoeken wat op Europees niveau op het gebied van digitalisering in de sport gebeurt. Hij sprak daarover met drie leden van het kabinet van Eurocommissaris van sportzaken Tibor Navracsics. Van Dorenmalen sprak daar over de afgelopen twee jaar van Sportinnovator. "Ik heb verteld wat onze opdracht is geweest en dat het idee gebaseerd is op een ecosysteem, waarbij creativiteit vanuit het veld wordt gevraagd. Natuurlijk heb ik ook verteld over de Sport Data Valley en dat we die zouden willen uitbreiden naar meer Europese landen."

Vergelijkbare initiatieven

Dat verhaal was niet nieuw voor de kabinetsleden. "Het feit dat we dat ook gedaan hebben was wel nieuw. Brussel zit vol verhalen en beleidsplannen dus de nuance zit er in dat je ziet dat mensen op een aantal plekken ook zo'n Sport Data Valley hebben opgezet." Op zijn vraag of ze al vergelijkbare initiatieven zien ontstaan, kreeg Van Dorenmalen te horen dat op data-vlak nog geen serieuze stappen zijn gezet.

Europese samenwerking

"Ze waren daarom blij verrast met zo'n gecomprimeerd verhaal en dat we aanbieden om mee te denken in het beleid. Ik denk ook dat digitalisering van de sport voor Europa vreselijk belangrijk is. Die moeten dat ook gaan binnenbrengen. Daarom heb ik ook aangeboden met hen te gaan samenwerken en op events die zij organiseren hierover te spreken."

De Nederlandse sportfamilie

Van Dorenmalen bereidt zich voor op een nieuwe bewindspersoon op het ministerie van VWS. Hij heeft daarom gesprekken gevoerd met NOC*NSF, de Topsector Life Sciences & Health en de Nederlandse Sportraad. "Ik wil daarmee kijken hoe die hele sportfamilie samenwerkt. Wij brengen dan die digitale component in. De nieuwe bewindspersoon wil ik straks kunnen informeren wat we doen als Sportinnovator en als sportfamilie in Nederland. Een belangrijke boodschap die ik daar aan toe wil voegen is dat we de digitalisering in praktijk moeten brengen."

Onderkant bij elkaar houden

Vorige week was Van Dorenmalen ook aanwezig bij een tweedaagse meeting op de KNVB Campus in Zeist met alle Sportinnovator-centra. "Dat is minstens zo belangrijk, vind ik. We zijn bezig met de bovenkant, het beleid in Brussel en Den Haag, maar veel belangrijker is dat we de onderkant ook bij elkaar houden."

Whatsappgroep met de centra

Om de lijnen met de centra kort te houden is daarom sinds vorige week een Whatsappgroep met alle centra gestart. Van Dorenmalen doet zelf ook mee in dat gesprek. "Ik heb al eerst wat mededelingen gedaan en een paar foto's gedeeld om het wat op te leuken. Er komen ook al vragen in de appgroep over volgende bijeenkomsten. Het belangrijkste vind ik dat nu de gelegenheid geven om vragen te stellen."

Gerelateerd nieuws