Hightech schaatsstoel helpt kinderen leren schaatsen

Een op de drie kinderen tussen 4 en 12 jaar oud kan niet schaatsen, zo is uit een onderzoek gebleken onder Nederlandse ouders. Telecomprovider en ICT-dienstverlener KPN heeft daarom samen met meervoudig olympisch kampioen een hypermoderne versie van de klassieke schaatsstoel die kinderen op de been houdt bij het leren schaatsen.

Redactie 18 januari 2018, 10:00

De witte hightech schaatsstoel met groene handgrepen is speciaal ontwikkeld als hulpmiddel op het ijs. De slimme stoel heeft talloze sensoren die detecteren of het evenwicht goed is en of de juiste schaatsbewegingen gemaakt worden. Speciale lasers helpen om recht vooruit te schaatsen en dankzij de speciale poten blijven de kleintjes daar niet achter haken met hun schaatsen.

Audiocoach Sven Kramer

Schaatskampioen Sven Kramer is als audiocoach bij de slimme stoel betrokken. Via een ingebouwde luidspreker geeft Kramer technische tips bij de eerste stapjes op het ijs. "Het is belangrijk dat je de schaatsen goed opzij duwt. Dit gaan we herhalen: links, rechts, links, rechts."

Onderzoek

Uit het onderzoek dat KPN uit liet voeren blijkt dat ruim 80 procent van de ouders kan schaatsen en dat 81 procent daarvan dit op natuurijs leerde. Van hun kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud kan 69 procent schaatsen, 40 procent daarvan leerde dit op natuurijs. De klassieke stoel werd bij bijna de helft van de ouders én kinderen als hulpmiddel gebruikt. De kunstijsbaan is bij de kleintjes populair: 40 procent van de kinderen stond het afgelopen half jaar nog op kunstijs.

Met deze slimme stoel wordt het voor kinderen nog makkelijker om te leren schaatsen. - Sven Kramer.

Primeur op Coolste Baan

De stoel beleeft vandaag zijn primeur tijdens de opening van de Coolste Baan in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Gedurende zes weken kunnen kinderen hier gebruikmaken van tientallen exemplaren van de slimme stoel. Als de stoelen aanslaan, zijn er volgende winter tientallen exemplaren beschikbaar op de circa zestig tijdelijke IJSTIJD!-banen in Nederland.

"Door kinderen te stimuleren te gaan schaatsen, vergroten we de kans dat de nieuwe Sven Kramer ontdekt wordt", aldus Mark Versteegen, directeur sponsoring van KPN. "De beste schaatsers ter wereld komen uit Nederland en dat moet in de toekomst ook zo blijven. We zijn hoofdsponsor van de KNSB, samen helpen we ook de allerjongsten het ijs op."

Kampioen van de toekomst

Sven Kramer: "Door de milde winters leren niet alle kinderen meer schaatsen op een sloot achter een keukenstoel. Met deze slimme stoel wordt het voor kinderen nog makkelijker om te leren schaatsen. Ik ben blij dat ik kan helpen om kinderen enthousiast te maken voor het schaatsen en wie weet leert de kampioen van de toekomst het met deze stoel."

Bron: KPN, KNSB

Gerelateerd nieuws