‘Hoe innovaties vanuit andere sectoren overwaaien naar de sport’

Op 14 maart vindt in Houten de Vakbeurs Sportaccommodaties plaats. Tijdens deze vakbeurs verzorgen Sportinnovator en Hocosto en Transfloormer, twee winnaars van de Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccommodaties, een sessie over innovatie op het gebied van duurzame sportaccommodaties. Mijke Sluis van Sportinnovator geeft de laatste informatie over nieuwe subsidiemogelijkeden voor sportinnovatie en Hocosto en Transfloormer vertellen over hun innovaties. Wat het verhaal extra interessant maakt, is dat het om bestaande technieken gaat, die vanuit een andere sector zijn geadopteerd door de sport.

Redactie 07 maart 2019, 00:00

Met de Innovation Challenge 'Energieneutrale Sportaccommodaties' zocht VWS samen met Sportinnovator vooruitstrevende en innovatieve ideeën die bijdragen aan energiebesparing en -opwekking. Deze innovaties moeten sportaccommodaties helpen om op de langere termijn te voldoen aan brede duurzaamheidsdoelstellingen zoals gesteld in het Sportakkoord. En dat is nodig om sportaccommodaties ook daadwerkelijk klaar te maken voor de energietransitie. De challenge was een succes. Vijf innovatieve ideeën rondom energiebesparing en -opwekking mochten een prijs van 100.000 euro in ontvangst nemen.

Mijke Sluis: ‘Het Sportakkoord is onder andere gesloten om de duurzame sportinfrastructuur een boost te geven. Dat kan op twee manieren. Natuurlijk via de conventionele weg van wet- en regelgeving. Maar we moeten ook gebruik maken van innovatieve ideeën. Daar komt Sportinnovator om de hoek kijken. Wij zijn opgericht om een slinger te geven aan innovaties in de sport, en dat geldt ook voor de accomodaties.’

Transfloormer en Hocosto

Transfloormer en Hocosto zijn twee succesverhalen die bijdragen aan de doelstellingen van het Sportakkoord. Hocosto produceert een gepatenteerde ondergrondse buffer, die door zonnecollectoren opgewekte warmte zes maanden kan opslaan. In de winter kan de opgeslagen zomerwarmte weer gebruikt wordem. Transfloormer is een machine die zelf een oprolbaar zonnepaneel over een kunstgrasveld uitrolt, wanneer het veld niet wordt gebruikt. Ook wordt het apparaat gebruikt om sportvelden om te bouwen. Met één machine kan in een half uur een sportvloer met een nieuwe vloer worden afgedekt. De techniek werd eerst alleen in de tuinbouw toegepast. Beide bedrijven gaan in hun sessie in op wat er nodig om is om te innoveren in de sport, welke kansen er liggen en welke obstakels je tegenkomt.

Meer informatie

Aanmelden voor de innovatiesessie kan op de website van Vakbeurs Sportaccommodaties. Via de button ‘aanmelden evenement’ op deze pagina word je rechtstreeks doorgelinkt naar Vakbeurs Sportaccommodaties waar je je kunt registreren voor gratis bezoek. De dag is gratis.

Gerelateerd nieuws