Overzicht

Innovatielab Thialf onderzoekt adempatronen bij topsporters

Innovatielab Thialf onderzoekt adempatronen bij topsporters

Ademen is fundamenteel voor het leven en heeft directe invloed op de prestatie van topsporters. Het is echter onduidelijk hoe ademhalingspatronen samenhangen met prestatie op verschillende inspanningsniveaus. Om deze reden is op 8 oktober een nieuw wetenschappelijk onderzoek gestart door Innovatielab Thialf om deze samenhang in kaart te brengen.

Redactie 28 oktober 2019, 10:25

Zestig tot tachtig topschaatsers zullen een maximale inspanningstest ondergaan waarbij - naast de gebruikelijke parameters - ook nadrukkelijk gekeken wordt naar de ademhaling. Met behulp van een vest (Hexoskin®) worden buik- en borstademhaling nauwkeurig in beeld gebracht. Daarna zullen deze metingen worden vergeleken met prestaties op het ijs, wederom met het meten van de ademhaling.

Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers de relatie tussen adempatronen en prestaties vast te leggen en problemen die hier mogelijk uit voort vloeien te kunnen behandelen. De verwachting is dat de resultaten van het onderzoek de prestaties van de sporters kunnen verbeteren en dat de uitkomsten ook bruikbaar zullen zijn voor een bredere groep mensen met benauwdheidsklachten. De looptijd van dit onderzoek is van oktober 2019 tot en met maart 2020. De verwachting is dat voor de start van zomerijs de eerste resultaten bekend zullen zijn.

Onder leiding van Jean Driessen, lid van de expertgroep longgeneeskunde van het NOC en sportarts van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen en Innovatielab Thialf, zal Joost van Dobbenburgh, geneeskundestudent UMCG en schaatser van Jumbo-Visma, het onderzoek uitvoeren. Het onderzoek wordt verricht met medewerking van Tjongerschans Heerenveen, Innovatielab Thialf, MST en Radboud UMC.

Meer informatie over het project vind je hier!

Gerelateerd nieuws