<
Overzicht

Kauwgom laat sporter cafeïne tot zich nemen via speeksel

Voeding speelt altijd een belangrijke rol in het leven van een sporter. Hoe stem je je voedingspatroon het beste af op je prestaties, maar ook: hoe neem ik het snelst energie op? Een vraag waar oud-schaatser Mark Tuitert zich ook mee bezighield en zelfs naar eigen zeggen wist te beantwoorden.

Redactie 11 april 2019, 10:44

Tijdens het sporten energie tot je nemen is niet de makkelijkste opgave. Er bestaan energierepen, of gelletjes, maar ook het tot je nemen van cafeïne is de sportwereld niet vreemd. Struikelpunt: het nuttigen van de cafeïnehoudende producten zorgt ervoor dat de cafeïne pas na 45 minuten begint te werken. Bij het kauwen van de kauwgom heeft het na tien minuten al effect omdat het via de slijmvliezen wordt opgenomen.

'Het bestond nog niet'

Mark Tuitert

Oud-schaatser Mark Tuitert: “Ik wist dat de beste en snelste manier om cafeïne op te nemen via het kauwen van kauwgom verloopt, zonder suikers of andere troep. Er was alleen één probleem: een Energy Gum bestond nog niet. Dus heb ik hem zelf ontwikkeld”, zegt hij tegen Voetbal247.nl.

Zijn kauwgom is inmiddels al in gebruik door meerdere grote sportclubs, waaronder Eredivisionist AZ Alkmaar. Een samenwerking die volgens Tuitert niet onlogisch is: “Zij hebben, net als wij, innovatie hoog op de agenda staan. Veel voetballers kauwen op onze gum vlak voor een wedstrijd, zware training of in de rust om ze net dat extraatje te geven om het vol te houden of hun concentratie te bevorderen.”

'Het gevoel van meer energie'

Voedingsdeskundige Marco Mensink was aanwezig bij een van de presentaties die Mark Tuitert over de kauwgom gaf. Mensink zegt dat de naam ‘Energy Gum’ wat verwarrend kan overkomen. “Het product zelf bevat weinig energie. Zeker als je het gaat vergelijken met een sportdrank. Letterlijke energie krijg je er dus niet van. Maar de cafeïne die erin zit verwerkt, zorgt wel voor het gevoel van meer energie. Daardoor kan de sporter dus langer doorgaan. Dat is een alom bekend effect van cafeïne."

Uit een onderzoek uit 2003 is gebleken dat cafeïne vooral het gevoel van vermoeidheid verdrijft en de concentratie en aandacht versterkt. “En precies dat geeft de sporter het gevoel dat je extra energie kan leveren”, vervolgt Mensink zijn verhaal. “Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar de effecten van cafeïne. Het heeft een effect op het vrijmaken van vetzuren uit vetweefsel waardoor dat weer invloed kan hebben op de energie tijdens langduriger sporten. Maar het is nog altijd de vraag of dat bij inspanning echt een grote rol speelt.”

Het nieuwe en innovatieve aan deze kauwgom is dus vooral het feit dat de cafeïne via de slijmvliezen wordt opgenomen. “Er is veel literatuur beschikbaar over cafeïne en ik houdt het niet allemaal bij. Maar de kauwgom lijkt dus wel te werken zoals andere vormen van cafeïne. De andere vorm van inname, via het kauwen, leidt dus wel tot een snellere beschikbaarheid”, aldus Marco Mensink.

Gerelateerd nieuws