Overzicht

Lancering Proeftuin op de Noordzee: 'Zeilen dichter bij publiek brengen'

Sportinnovator-centrum ‘Sailing Innovation Centre’ (SIC) lanceerde tijdens de Volvo Ocean Race onder grote belangstelling de Proeftuin op de Noordzee. Een project waarin belangen van de vier partners sport, wetenschap, bedrijfsleven en overheid samenkomen. De Proeftuin is een meet- en testomgeving en biedt bedrijven en een netwerk van partners, zoals de Gemeente Den Haag, Sports Engineering Institute van de TU Delft, de mogelijkheid om hun producten en diensten te testen op het water.

Redactie 03 juli 2018, 10:00

De Proeftuin de Noordzee vormt daarnaast een waardevol systeem om in samenwerking met onderzoekers van kennisinstellingen en bedrijven zoals botenbouwers en hun toeleveranciers, big data over watersporters, boten en activiteiten op het water te verzamelen. Een testomgeving op zee is natuurlijk lastiger dan een gecontroleerde omgeving als een zwembad. Simpele zaken als wifi en kabels voor meetapparatuur vormen op zee een uitdaging.

Doelstelling van de Proeftuin is het creëren van een fysieke en digitale meet- en testlocatie in Scheveningen haven waar mkb-bedrijven samen met grote bedrijven, kennisinstellingen, potentiële afnemers en eindgebruikers innovaties kunnen testen en verbeteren. Ook kunnen ze de innovaties demonstreren aan mogelijke afnemers, eindgebruikers en aan he algemeen publiek.

Zeilen dichter bij het publiek brengen

De nieuwe Proeftuin maakt het SIC tot een unieke, hoogwaardige meet- en testomgeving op zee, zowel voor nationale en internationale topzeilers. Maar een ander thema waar SIC-manager Cees van Bladel winst hoopt te behalen met de Proeftuin is een manier om de zeilsport dichter bij het publiek te brengen. ‘Door verschillende technieken te gebruiken kunnen we de race anders in beeld brengen. Daarbij kan je denken aan filmtechnieken, maar ook aan apps die de race volgen. Dankzij de metingen en testen weten we meer en kunnen we veel winnen wat betreft de populariteit van de zeilsport bij het algemene publiek. We hebben nu al dankzij de Proeftuin een aantal concepten bedacht hoe we aan deze doelstelling kunnen gaan bijdragen.'

De Proeftuin op de Noordzee beslaat een gebied van 10 bij 10 zeemijlen dat is voorzien van meetapparatuur en een data-infrastructuur om meetgegevens te versturen naar de wal voor verwerking en analyse. Op basis van die analyses kunnen nieuwe systemen worden ontwikkeld.

Deelnemers aan het project krijgen de komende vier jaar de kans om hun eigen innovaties te testen onder diverse omstandigheden. Inmiddels hebben al 15 bedrijven zich aangemeld.

Ook nu.nl besteedde aandacht aan de Proeftuin op de Noordzee.

Gerelateerd nieuws

Sportinnovator gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Sluiten