‘LED-videoscherm’ is interactieve sportvloer

Sporten terwijl je op een enorm televisiescherm staat. Het klinkt wellicht als een bericht uit de toekomst, maar het kan zomaar werkelijkheid worden. Professor Dennis Reidsma van de Universiteit van Twente is projectleider bij Smart Sports Exercises en zij hebben een zogeheten ‘slimme sporthal’ ontwikkeld.

Redactie 15 maart 2019, 10:50

Het komt erop neer dat de sporter zijn of haar sport beoefend op een vloer die constructieve feedback geeft. In die vloer zitten druksensoren verwerkt, die herkennen wat de sporter doet en wat de meest logische vervolgstap moet zijn. Daarnaast wordt ook medesporters en hun positie herkend en hoe die zich moeten positioneren ten opzichte van elkaar.

Vooralsnog is de vloer voornamelijk interessant voor de volleybalwereld, legt Reidsma uit aan Sprtknowhowxl. “Als je je laag schrap zet, zo compact mogelijk, kun je harde ballen opvangen, maar kun je minder ver een bal opvangen. Sta je losser, dan is je beweegcirkel groter, maar kun je minder harde ballen opvangen. Onderzoek kan antwoord geven op de vraag welk type houding het meest effectief is. Met de druksensoren kun je vervolgens feedback krijgen over de ideale houding.”

Dit soort situaties wordt met deze vloer geanalyseerd. Een vloer die nog volop in ontwikkeling is, maar qua ambities perfect past binnen het straatje van ZonMw. Het project is ingedeeld onder het onderzoeksprogramma Sport en Bewegen en loopt van 2017 tot 2020.

Kosten

De vloer ‘zomaar’ ergens neerleggen zit er voorlopig niet in. Er is er nog maar één van en die is bijzonder prijzig. Die prijs is een van de onderzoeksvragen waar Reidsma zich nu mee bezighoudt. “Hoe kan die goedkoper?”

Met eigen ogen aanschouwen hoe de interactieve sportvloer eruitziet kan. Op 24 april ligt hij in Zwolle, bij het symposium Sportspelen. Meer info daarover vind je hier: symposium Sportspelen.

Gerelateerd nieuws