Overzicht

Multifunctioneel leer- en sportpark met onderwijs en sport op één plek

Wethouder Sport in de gemeente Eindhoven en Topteamlid Stijn Steenbakkers doet een oproep aan alle wethouders sport om 3% van de sport- en beweegbegroting voor innovatie te reserveren. Lees hier bijvoorbeeld meer over Leer- en Sportpark Veendam.

Redactie 18 maart 2022, 00:00

Het Leer- en Sportpark in Veendam is een modern en compleet park, waar sport, bewegen en onderwijs elkaar onderling versterken. Het is een voor Nederland uniek concept, zowel in omvang als opzet. De elementen jeugd, onderwijs, sportiviteit, vitaliteit en samenwerking komen, op een terrein van ruim 15 hectare, samen. En dit alles rondom een begrip in de Nederlandse voetbalwereld, namelijk het stadion aan de Langeleegte, sinds kort het “Henk Nienhuis stadion”.

Op het open sportpark zijn de gebruiksfuncties verruimd. Er zijn een wielerbaan, een dojo en diverse andere sport- en spelvoorzieningen aangelegd. Voetbalclub Veendam 1894 heeft een nieuw kunstgrasveld en diverse nieuwe en gerenoveerde velden op het terrein. De voetbalclub gebruikt het stadionveld inclusief twee bestaande tribunes als hoofdveld. Sportactiviteiten van de school en alle andere gebruikers kunnen op de het sportpark worden georganiseerd.

Er zijn twee nieuwe schoolgebouwen gebouwd en het bestaande schoolgebouw wordt vernieuwd. Hiermee komen alle leerlingen van Scholengemeenschap Winkler Prins op één locatie. De leerlingen krijgen hierdoor van brugklas tot examenklas de meest optimale voorzieningen, zodat het hen aan niets ontbreekt om een mooie schoolcarrière te doorlopen.

Skills Garden

Een essentieel onderdeel van het Leer- en Sportpark is de Skills Garden. Verdeeld over twee locaties op het Leer- en Sportpark is er 6.300 m2 aan beweegruimte gerealiseerd. Daarmee is dit de grootste Skills Garden van Europa. De Skills Garden kenmerkt zich door diversiteit en veelzijdigheid, waardoor het voor elk niveau uitdagend is en het dé sport- en beweegplek in de regio wordt. Inwoners kunnen op een laagdrempelige en uitdagende manier bewegen. De Skills Garden is een omgeving met verschillende sport- en beweegvoorzieningen. Zo hebben diverse speelvelden (voor onder andere asymmetrisch voetbal, basketbal 3 x 3 en baseball 5) een centrale plek op het sportpark. Ook komt er een powerhill. Dit alles wordt aangevuld met losse sporttoestellen als trampolines, teqtafel en calisthenicstoestellen. Daarnaast is er een Urban deel met een pumptrack, een skatepark en een freerunning-zone. Door de centrale ligging in de gemeente ontstaat een locatie waar sportverenigingen, inwoners, leerlingen, zorgverleners, maar ook de ongeorganiseerde sporters kunnen sporten en bewegen.

Opening 1 juli 2022

Samen met de Vereniging Sport en gemeenten wordt op 1 juli 2022 een kennis- en inspiratie dag georganiseerd voor onder andere gemeenten, sportprofessionals, verenigingen en onderwijs met diverse sprekers waaronder prof. Dr. Erik Scherder. In het middagprogramma volgt een rondleiding en het officiële openingsmoment van het Leer- en Sportpark. De uitnodiging met de inschrijving volgt op in april via een VSG mailing.


Gerelateerd nieuws