NLSportraad: Sport Data Valley kans voor grote sportevenementen

Bij grote Nederlandse sportevenementen zou meer samenwerking gezocht kunnen worden tussen sport, bedrijfsleven en overheid. Dat is een van de aanbevelingen die Nederlandse Sportraad doet in het rapport 'Nederland op de kaart', waarvoor 25 grote evenementen werden geanalyseerd. De NLsportraad ziet ook een grote rol weggelegd voor het uitwisselen van big data in de sport, zoals Sport Data Valley dat ambieert.

Redactie 16 mei 2017, 10:00

In opdracht van het ministerie van VWS heeft de Nederlandse Sportraad gekeken hoe de financiële basis, het rendement en de impact van grote sportevenementen verbeterd kunnen worden. Daarvoor werden 25 grote sportevenementen als het EK Atletiek 2016, het WK Beachvolleybal en de Tourstart in 2015 geanalyseerd.

Kansen voor big data

Naast het rendement van sportevenementen heeft de NLsportraad ook gekeken naar wetenschappelijk onderzoek op het gebied van sportevenementen. De raad concludeert dat er 'behoorlijk wat wetenschappelijk onderzoek naar sport plaatsvindt, maar juist niet op het terrein van sportevenementen'. Het rapport concludeert daarnaast ook dat rond grote sportevenementen niet structureel gegevens worden verzameld. De NLsportraad ziet daarom kansen in big data voor sportevenementen. Dit past in het initiatief Sport Data Valley van Sportinnovator.

De NLSportraad adviseert daarom dus om op korte termijn 'structureel gegevens, studies en ervaringen te laten verzamelen over grote sportevenementen en de meerwaarde na te gaan van het verzamelen van big data'.

Samen optrekken

Naar aanleiding van het rapport 'Nederland op de kaart' hebben Michael van Praag (voorzitter NLSportraad) en Harry van Dorenmalen (voorzitter Topteam Sport) contact gehad over de genoemde aanbevelingen van de raad. Beide voorzitters concluderen dat samen optrekken hierin een logische vervolgstap is om samen de sport en sportevenementen groter te maken een logische vervolgstap is.

Lees het volledige rapport bij NLsportraad.

Gerelateerd nieuws