Sportinnovatief ondernemen volgens Alexander Bloemers

Innovatie kan niet zonder creativiteit, wetenschap en ondernemingszin. Wat zijn de kansen voor het bedrijfsleven als het gaat om sportinnovatie? In de rubriek 'Sportinnovatief ondernemen' geven ondernemers en andere betrokkenen uit het bedrijfsleven hun visie. In aflevering 5: Alexander Bloemers (CEO van de Imbema groep), die tijdens het Sportinnovator Event XL spreekt over zijn samenwerking met het Innovatielab Thialf: "Sportinnovatie moet ook niet te leuk worden."

Redactie 30 november 2017, 15:00

"Imbema is een 70 jaar oud familiebedrijf, dat is opgericht door mijn grootvader. Ik heb het dit jaar overgenomen van mijn vader. Wij hebben vijf specialisaties, waarbinnen we van a tot z leveren. We zijn begonnen in de gas-water- en energiemarkt, waarvoor we pijpleidingen en afsluiters leveren. Verder zijn we ook actief in de transportsector (trailers en beveiliging), de bouw en infra (akoestische isolatie), offshore, maritiem en procesindustrie (vloeistoffen transport) en 'surface treatment' oftewel oppervlakte behandeling."

Muren naar beneden

"Sportinnovatief ondernemen staat voor mij voor het samenbrengen van sport, wetenschap en bedrijfsleven op een manier zoals dat nog niet heel vaak gedaan is. In de huidige wereld moet je niet meer het wiel zelf willen uitvinden. Samen kun je aan prachtige innovaties werken, maar dan moet je de deuren voor elkaar openzetten. Vroeger was het meer alles geheim houden. Nu is het meer: muren naar beneden en alles delen. Het samenbrengen van die drie partijen is belangrijk bij sportinnovatie, maar nog belangrijker is het gezamenlijk behalen van doelen. Je moet ook goed luisteren naar elkaars uitdagingen. Dan vind je vanzelf openingen bij elkaar."

Luisteren

"Thialf en Imbema zijn al meer dan veertig jaar partners omdat we leverancier zijn van de ijsegaliseermachines van Zamboni. Dat was in de traditionele klant-verkoper relatie. Nu zie je dat je innovaties niet meer alleen brengt, maar die breng je met de klant. Dat was voor ons een natuurlijke overstap. We kunnen wel steeds nieuwe Zamboni's verkopen, maar je kunt ook luisteren wat Thialf nodig heeft. Dan ga je veel meer interessante gesprekken voeren. Toen het Innovatielab Thialf werd opgericht werd het nog interessanter, want dan kun je daarbij nog gebruik maken van wetenschap."

"Je moet ook goed luisteren naar elkaars uitdagingen. Dan vind je vanzelf openingen bij elkaar" - Alexander Bloemers (CEO Imbema Groep).

Uitdagingen

"Toen ik anderhalf jaar geleden met Inge Stoter van het Innovatielab Thialf begon aan de samenwerking met Thialf, liep ik tegen een aantal uitdagingen aan. Het begint volgens mij met draagvlak binnen je organisatie. Zonder dat kom je er niet. Een andere grote uitdaging is risico, want innovatie kost gewoon veel tijd en energie. Focus is ook heel erg belangrijk. Je moet hier dagelijks mee bezig zijn en je volle aandacht voor hebben anders is het binnen een paar maanden doodgebloed. Wat ik ook heb gemerkt: het moet ook niet te leuk worden. Je moet zakelijk en plezier gescheiden houden, anders is het snel: leuk ik ga weer naar een EK of WK. Zie die gezelligheid als kers op de taart, maar niet als hoofdrede voor de samenwerking."

"Als ik denk aan een schoolvoorbeeld van een sportinnovatieve onderneming dan denk ik aan Nea met haar Push-braces. Als ik hoor hoe zij werken dan word ik daar jaloers van. De manier waarop zij werken vind ik fantastisch. Je ziet dat alles wat zij doen dat ze dat afmeten aan hun gebruikers. Zij luisteren eerst en gaan dan pas een passende oplossing maken."

Springplank naar Europa

"Ik denk graag groot. Daarom denk ik dat we met initiatieven zoals in Thialf een springplank kunnen zijn voor de hele Europese Unie. Dat zou voor mij een droom zijn. Daarnaast hoop ik natuurlijk ook dat we met het Innovatielab Thialf onze gezamenlijke doelen kunnen halen. Als we in die twee dingen slagen dan hebben we het maximale eruit gehaald. Dat klinkt definitief als een eindpunt, maar hier kun je eindeloos mee doorgaan. Innovatie stopt nooit."

Meer weten over de samenwerking tussen Imbema en het Innovatielab Thialf? Tijdens het Sportinnovator Event XL gaan Alexander Bloemers en Inge Stoter in een keynote dieper in op hun samenwerking.

Gerelateerd nieuws

Sportinnovator gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Sluiten