Sportinnovator-centrum Aangepast Sporten ontwikkelt zwemprothese

Na een beenampuatie is het voor revalidaten belangrijk dat ze de spieren en de stomp sterk houden. Zwemmen is daar een geschikte sport voor gebleken. Het probleem daarbij was altijd dat zwemmers geen prothese in het water konden dragen. In het Sportinnovator-centrum Ir. Otten Fieldlab Aangepast Sporten is daarom een universele zwemflipper ontwikkeld door bewegingsagoog Peter Verhoeven en prothesemaker Livit.

Redactie 23 maart 2018, 10:00

Uitgangspunt was een zwemprothese die door verschillende revalidanten te gebruiken is. Er moest dus een universele koker worden ontwikkeld. Het prototype is geschikt voor stompen van 26 cm tot 35 cm omtrek. Daarmee kan 90% van de mensen met een stomp zwemmen met de flipper. Ook wordt er nog geëxperimenteerd met de grootte van de flipper. In de toekomst is het wellicht ook mogelijk om alleen een flipper aan te schaffen als men over een extra koker beschikt.

Positief resultaat

De resultaten die mensen hebben bereikt door gebruik van de zwemflipper zijn positief. Zo heeft een revalidant drie weken lang elke dag getraind met de flipper. Qua spierontwikkeling won zij 2 cm. Maar nog mooier was het feit dat ze zoveel kracht heeft opgebouwd door gebruik van deze prothese dat ze nu kan doorstappen op de trap in plaats van telkens een stap nemen en het andere been erbij zetten.

Paralympische zwemmers

Ook de paralympische zwemmers hebben interesse in de universele zwemflipper. De prothese is niet toegestaan in wedstrijden, maar is wel een goed hulpmiddel bij trainingen. Door de hogere snelheid die de zwemmers ermee kunnen halen, verhogen zij ook het armslagritme. Dat kunnen ze vervolgens wellicht ook vasthouden zonder flipper. Dat effect is de winst.

Verder onderzoek

Het Ir. Otten Fieldlab bekijkt nu wat de mogelijkheden zijn en wat deze ontwikkeling kan bijdragen aan de zwemsport. Verder wordt ook nog onderzoek gedaan om met wetenschappelijk bewijs aan te tonen wat het effect is van de zwemprothese op de revalidatie. Libra in Eindhoven heeft twee universele zwemflippers die worden ingezet bij revalidatie. Ook in Den Haag en Hoensbroek is er een in gebruik. Samen vormen deze locaties de onderzoeksgroep. Het doel is om de universele zwemflipper door te ontwikkelen naar een marktgericht product, zodat deze breed inzetbaar wordt voor revalidanten en sporters.

Meer info: Libranet.nl

Gerelateerd nieuws

Sportinnovator gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Sluiten