De uitbraak van het coronavirus heeft veel gevolgen. Niet alleen ligt het dagelijks leven overhoop, ook moeten bedrijven nadenken over hun toekomst. Daarbij moeten soms aanpassingen worden gedaan aan huidige producten en/of innovaties, of moet er wat nieuws worden bedacht. Om de aanwezige kennis zo optimaal mogelijk te benutten, heeft de Sports Tech Campus de coronachat in het leven geroepen. Een service voor haar leden.
“We wisselen kennis met elkaar uit, delen events en sparren over de uitdagingen via onze WhatsApp groep”, zegt Arno Hermans, mede-initiatiefnemer achter de Sports Tech Campus. “Iedereen die aanschuift voor deze online meeting zit in de Sports Tech Campus Netherlands whatsappgroep en is uitsluitend bezig met sport en innovatie.”
Hermans opent de chat van dinsdag 7 april met een beknopte samenvatting van de vorige (en eerste) sessie. De naam doet vermoeden dat er alleen wordt gechat, maar in werkelijkheid is het een online vergadering met ongeveer tien vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met sport en innovatie. “Je zag de vorige keer dat mensen meteen zaken met elkaar deelden en adviezen uitwisselden”, trapt Hermans af. “Vooral mensen die producten verkopen, zien nu behoorlijk wat uitdagingen waar mee gedeald moet worden. Maar je moet ook kijken naar scenarioplanning. Nu zitten mensen (als het goed is) veelal thuis, maar wat als straks alles weer goed gaat. Wat is dan je plan?”
Dankzij de tip van een ander een nieuw project
Steve Ellis, die de ijsfiets bedacht en exploiteert via Icebyk, laat weten al veel te hebben gehad aan het vorige gesprek. Dankzij tips van een van de leden, Chris Heger, sloot Ellis zich aan bij het Project Open Air initiatief, waardoor hij nu niet in een zwart gat valt. “Icebyk parkeer ik sowieso meestal eind april, maar dankzij Covid-19 kwam het net te vroeg. Nu ben ik volop bezig met een ander project waar ik op deze manier aan ben gekomen”.
Chris Heger van SmartGoals geeft aan te verwachten dat clubs tot half augustus niet heel actief op de markt gaan zijn. Dat zijn veel gemiste kansen. Zelfs als de verenigingen dit jaar weer volledig operationeel zijn, is het nog maar de vraag waar de kansen dan liggen. Daar haakt Guido Budziak van Connected Football op in: “Wij gaan ons nu richten op het EK voetbal van 2021. Alles wat ervoor ligt op het gebied van amateurs en profs moet je niet te veel van verwachten. Maar er gaat sowieso weer worden gevoetbald. Wat dat precies gaat betekenen op het gebied van bestedingen en initiatieven is nog even afwachten.”
Flexibiliteit is het sleutelwoord
De algehele conclusie die in de groep wordt getrokken, is dat de plannen voor de komende maanden drastisch moeten worden aangepast. Flexibiliteit lijkt daarbij het sleutelwoord te zijn. Aswin Steenhof van Skillvol legt uit hoe zij nu werken: “Waar wij eerst van plan waren om ons product in teamverband te testen, zijn wij nu overgestapt naar de individuele sporters. Andere bedrijven hopen juist nu mee te kunnen liften op de Spelen van Tokyo, die in 2021 gaan plaatsvinden. Tim Mullens van Greenholds: “De Spelen kwamen eerst te vroeg voor ons, nu is het een stuk realistischer om onze producten volgend jaar op de Spelen aan te bieden.” Volgens Hermans biedt deze flexibele houding nieuwe kansen voor de ondernemers.
Het nú kunnen bewegen gaat belangrijk zijn
De groep concludeert dat er wel mogelijkheden zijn om ook nu na te denken over initiatieven en zelfs innovaties. Wat daarin belangrijk is, is dat er iets wordt ontwikkeld dat actueel is, aansluit op de behoeften van de sporters en solo kan worden gedaan in de eigen omgeving. Een deelnemer deelt: “Als je iets ontwikkelt dat nu relevant is, maar ook nog na deze periode kan worden aangeboden, heb je iets om echt aan te werken. Maar vooral: zijn er dingen die nu niét moéten, laat ze dan liggen en steek je energie in iets anders.” De digitalisering van onze maatschappij zorgt ervoor dat we individueel in beweging komen en toch samen plezier kunnen beleven. Dit zijn echte kansen voor ondernemers evenals voor bonden en verenigingen. In deze chat stelt Victor Beerkens van Sport eXperience dat het nu tijd is om de sport te vernieuwen en nieuwe verdienmodellen te onderzoeken. Hij stelt dat het juist nu zaak is om vooruit te kijken.
Ook is er een Europese coronachat
Naast de meeting met Nederlandse innovators, is er ook een digitale sessie met vertegenwoordigers van de Sports Tech Campus uit alle uithoeken van Europa. Een van de deelnemers is Anrijs Brencans uit Letland. Hij ontwikkelt mobiele apps die gericht zijn om de fan-ervaring van supporters nog groter te maken. “Dat heeft nu geen zin, want in Letland is echt alles dicht. De overheid houdt dat goed in de gaten. Wat wij nu proberen te doen, is de apps die we gebruiken voor de sportwereld, te herschrijven zodat ze te gebruiken zijn voor bedrijven. Via die apps moeten ze dan kunnen communiceren.”
Een item dat tijdens deze internationale chat veel voorbij komt, is het doorontwikkelen van e-sports. Daarin is nu veel winst te boeken. Francesco Mantegazzini (Italië) ziet juist veel kansen met gamification van sport. Hij haalt onder andere het succes van Zwift aan. Milena Krumova van de Technische Universiteit van Sofia zegt dat er in haar land veel ‘hackathons’ worden georganiseerd. “Veel mensen met verschillende achtergronden komen daarin online bij elkaar. Ze praten over problemen en proberen die op hun manieren op te lossen. Op die manier kan het zomaar dat er voor huidige actuele problemen creatieve oplossingen worden bedacht.”
Nu nuttig, maar ook na deze crisis
Tolga Senel van Sporlab Turkije (woonachtig in Londen) zegt dat motivatie-apps een gat in de markt zijn. Een voorbeeld: “Er is een app die je kunt gebruiken bij het hardlopen. Een digitale haas. Die motiveert jou om op bepaalde gebieden te versnellen tijdens het hardlopen. Dit soort apps zijn heel erg nuttig in deze periode, maar hebben ook goede kans om ook na deze crisis te overleven. Apps die mentaalvriendelijk zijn, moeten nu door bedrijven en clubs worden aangespoord te worden doorontwikkeld.”
Denemarken is één van de eerste Europese landen die gaan versoepelen. Carsten Couchouron geeft aan dat er in Denemarken toch geen grootschalige events tot en met augustus plaats gaan vinden.
Hermans concludeert dat deze Europese chat zeker een vervolg gaat krijgen. Eind April komen de vertegenwoordigers weer digitaal bij elkaar om nieuwe inzichten te delen.