<
Overzicht

Start-ups bundelen krachten: kleinste indoor triatlon van Nederland

Hoe mooi kan het gaan? Mark Smits, geestelijk vader van de compacte tegenstroom zwemmachine Swimm, en Bas van Rens, bedenker van de innovatieve indoor TrueBike, kwamen elkaar in oktober tegen tijdens de uitreiking van de Dutch Sports Innovation Award. Tijdens het Sport Innovatie Congres in Eindhoven raakten ze als finalisten opnieuw aan de praat en bedachten ze de kleinste indoor triatlon van Nederland.

Redactie 24 februari 2020, 15:00

Van Rens en Smits richtten ruimte van vijftig vierkante meter in met een TrueBike, de compacte zwemmachine en een hardloopband. Ze nodigden de triatleten Tom Oosterdijk, Lars Vreugdenhil en Rob Barel uit om het tegen elkaar op te nemen. De drie atleten werkten op de apparaten de kleinste indoor triatlon van Nederland af.

Verbeteren trainingsmogelijkheden

TrueKinetix en Swimm zijn startups die zich richten op het verbeteren van trainingsmogelijkheden. Volgens Van Rens is zijn TrueBike een kruising tussen een spinfiets en een smarttrainer.

“De spinfiets kennen we uit de sportschool en in een smarttrainer klik je je eigen fiets om binnen door te kunnen trainen. Beide apparaten hebben als groot nadeel dat ze de trapkracht en de weerstand - die je buiten op een gewone fiets voelt - heel slecht nabootsen”, legt Van Rens uit.

“In water stappen is een beleving! Het prikkelt al je zintuigen en nodigt uit om lekker te bewegen.”

Mark Smits

De TrueBike is een indoor fiets die het buiten fietsen beter benadert door weerstand te bieden als je kracht zet of door de fiets door te laten rollen als je geen kracht zet.

TrueKinetix-oprichter Van Rens won op het Sport Innovatie Congres met zijn TrueBike de stimuleringsprijs van €15.000 als innovatief en kansrijk product dat zich richt op topsport en/of recreatieve sport.


Geweldig voorbeeld

Start-up Swimm uit Schijndel was ook finalist tijdens het Sport Innovatie Congres in Eindhoven. Swimm is een compacte tegenstroom zwemmachine die de zwemmer het gevoel geeft te zwemmen in open water. Iedere zwemmer kan zelf oefeningen samenstellen. De Swimm slaat alle trainingswaarden op.

Volgens Smits biedt de Swimm veel uitdaging: “In water stappen is een beleving! Het prikkelt al je zintuigen en nodigt uit om lekker te bewegen.”

Door hun krachten te bundelen vormen TrueKinetix en Swimm een geweldig voorbeeld van innoveren, verbinden en creëren.

Gerelateerd nieuws