<
Overzicht

Super League Triathlon komt met Arena Games; een corona-proof topsportevenement

Op het moment dat de organisatie van het WK Ironman bekendmaakte dat het evenement definitief is afgelast (het werd al verplaatst van 10 oktober 2020 naar begin 2021, maar die editie gaat nu ook niet meer door), is Super League Triathlon juist bezig met het plannen van een triatlon waar wereldtoppers wel -en veilig- aan mee kunnen doen. Het evenement staat op zaterdag 22 en zondag 23 augustus op de agenda in Rotterdam en is uniek in zijn soort.

Redactie 22 juli 2020, 17:30

Met veel mensen bij elkaar sporten en dan ook nog een sport beoefenen waarbij het wel heel ingewikkeld is om anderhalve meter afstand te houden. Daar komt het bij triatlon wel een beetje op neer. Iedereen ziet de zwemstart wel voor zich, waarbij een groep atleten massaal het water in baant, om maar vooraan te kunnen zwemmen. Bij Super League Triathlon (SLT) zijn ze daarom gaan nadenken over een alternatief, en dat is er gekomen: De SLT Arena Games.

In Zwemcentrum Rotterdam gaat zich de hele triatlon afspelen. Ook het fietsen en het rennen? Ja dus. Er wordt gezwommen in het olympische bad, gefietst op hometrainers en gerend op loopbanden langs de kant, het startveld is gevuld met wereldtoppers en iedereen kan het op de voet online volgen. Een win-win-win situatie tijdens de nog altijd durende periode van COVID-19.

Eindelijk weer racen
Mede-oprichter van SLT Michael D’Hulst: “Dit is een heel speciaal moment voor Super League en voor de sport. Met dit evenement keren we eindelijk weer terug naar het racen na de lockdown. We zijn heel enthousiast over het nieuwe concept waarbij voor het eerst e-sports wordt toegepast in de triatlon. Ik was een tijdje geleden in Glasgow om over e-sports te spreken met Zwift en hebben het daar over een samenwerking gehad die zij onder meer ook al hebben met de UCI. Een van de uitkomsten daarvan was de regenboogtrui voor de wereldkampioen e-sportsfietsen.”

“Dat zette mij ook aan het denken om e-sports toe te gaan passen bij triatlon. We zijn verder in gesprek gegaan met Zwift en hebben zo uitgedokterd hoe we triatlon zowel fysiek als virtueel tegelijkertijd plaats kunnen laten vinden.” Dat is dus door middel van het zwemmen in water (fysiek) en het fietsen op de hometrainer en rennen op de loopband (digitaal) gelukt.

Complimenten voor de stad en de bond
“Het interessantste gaat zijn hoe grootst we dit kunnen maken en hoe we dit het best zichtbaar kunnen maken op het grote scherm”, vervolgt D’Hulst zijn verhaal. “Daarom kijk ik ook echt uit naar het evenement in Rotterdam. Complimenten aan die stad overigens, net zoals aan de Nederlandse triatlon bond, voor het meedenken en het tot stand brengen van dit evenement. Op deze manier gaan we niet alleen een nieuwe manier van sporten opzetten, maar misschien ook wel een heel nieuwe atleet leren kennen.

Ook de wethouder Sport, Sven de Langen, is tegenover Sportnext enthousiast over het evenement. “De Super League Triathlon Rotterdam is het perfecte voorbeeld van hoe topsport en technologie elkaar kunnen versterken. Ik ben trots dat we dit met alle betrokken partijen in Rotterdam mogelijk kunnen maken. Het evenement is daarnaast een mooie aanvulling op het programma van onze Rotterdamse Summer of Esports.”

Bondsdirecteur Rembert Groenman aan: "De komst van de Super League past bij onze ambitie om internationale evenementen te helpen huisvesten in Nederland. Voor onze topatleten is het een podium om zich te manifesteren in eigen land en het geeft de sport meer bekendheid. ”

Gerelateerd nieuws