Overzicht

Subsidieronde Living labs sport en bewegen geopend

Wilt u als gemeente aan de slag met sociale innovatie rondom het onderwerp sport en bewegen? Zijn er maatschappelijke uitdagingen op het gebied van sport en bewegen waar uw gemeente tegenaan loopt? Vanaf vandaag, 3 oktober 2019 kunt u, als gemeente, een subsidie aanvragen om de potentie van een zogenaamd living lab te verkennen. De deadline is 19 november 2019 om 12.00 uur.

Redactie 03 oktober 2019, 14:18

ZonMw en Sportinnovator stellen 25.000 euro beschikbaar voor maximaal 15 gemeenten die willen experimenteren met deze ‘living lab’-aanpak. Het ministerie van VWS en Sportinnovator willen hiermee sociale innovatie stimuleren op het gebied van sport en bewegen.

De subsidie in het kort
  • Voor gemeenten is 25.000 euro beschikbaar om samen met hogescholen te bouwen aan een vernieuwend lokaal netwerk rondom een maatschappelijke uitdaging op het gebied van sport en bewegen. De gebruiker, bijvoorbeeld de burger, wordt hierbij nauw betrokken. Gemeenten zijn in de aanvraag hoofdaanvrager, hogescholen zijn medeaanvrager en zorgen voor deskundigheid op het gebied van sociale innovatie.
  • De looptijd voor deze netwerkvorming is 8 maanden.
  • De subsidie kan worden gebruikt voor activiteiten die het proces van vraagarticulatie en netwerkvorming mogelijk maken. In de praktijk betekent dit kosten voor het faciliteren van het proces en het organiseren van bijeenkomsten. Het gaat daarbij om zowel personeelskosten als kosten voor materialen die dit mogelijk maken.
  • De aanvraag wordt beoordeeld op o.a. netwerkvorming, vraagarticulatie en gebruikersparticipatie, en vernieuwingswaarde en toekomstperspectief van het netwerk.

Bekijk de volledige tekst van de subsidieoproep voor alle details.

Wat is een living lab?

Een living lab is een aanpak om effectiever tot innovaties te komen die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen en is succesvol omdat de belangrijkste stakeholders in gezamenlijkheid opereren. De veelheid aan kennis en ervaring, in het bijzonder die van de gebruiker,, zorgen voor een vliegwieleffect. Uitgangspunt van de living lab-benadering is samen met belangrijke partners innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen bedenken en testen. De partners in een living lab streven een gezamenlijk doel na met vereende krachten en handelen daarbij vanuit het belang van de gebruiker, die een van de partners in het samenwerkingsverband is. Co-creatie met de gebruiker is daarmee een van de belangrijkste elementen in deze aanpak, in combinatie met de real-life setting waarin er wordt geïnnoveerd. De activiteiten van een living lab vinden dan ook plaats in wijken, gemeenschappen, instellingen of organisaties waar de gebruiker woont, werkt, sport en beweegt.

Informatiebijeenkomst

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? De online informatiebijeenkomst over de subsidieoproep wordt georganiseerd op: dinsdag 15 oktober 12.00 uur. U kunt zich hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar sportonderzoek@zonmw.nl.

Meer informatie

Gerelateerd nieuws