Topsport Limburg Innovation Centre zoekt innovatieve start-ups

Het Sportinnovator-centrum van Topsport Limburg verbindt bedrijven met topsporters. Binnen het challenger-programma van dit centrum in Sittard-Geleen worden start-ups gedurende acht maanden begeleid om hun product succesvol op de markt te brengen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van advies en expertise van grote bedrijven als DSM en de topsporters uit de regio. Voor het huidige programma zoekt Topsport Limburg nog naar innovatieve start-ups.

Redactie 18 oktober 2017, 11:00

Topsport Limburg is sinds dit jaar met een zogenaamde incubator gestart. Het doel hierbij is om bedrijven te laten groeien met hun innovatie door ze gebruik te laten maken van de faciliteiten van Topsport Limburg. Een belangrijk onderdeel daarvan is in het contact brengen met topsporters. Vanuit Topsport Limburg heeft het centrum toegang tot topsporters in Limburg in allerlei sporten van wielrennen tot paardensport.

Topsporters en ondernemers koppelen

Tijdens bijeenkomsten brengt Topsport Limburg sporters en ondernemers met elkaar aan tafel, vertelt programma-manager Anne Paquay. "Dat doen we dan in verschillende vragenrondes. Het kan natuurlijk ook zijn dat een topsporter op zoek is naar een oplossing en dan met een vraag bij een ondernemer komt."

Innovatie vermarkten

Paquay legt uit dat het koppelen van een topsporter aan een bedrijf niet het primaire doel is van het programma. "In die acht maanden gaan we ze ondersteunen en kennis delen om het product te vermarkten. Het is niet zo dat een ondernemer hier komt met een idee en dat we ze daarbij gaan helpen. Het gaat echt om een product dat al bestaat en wij kijken dan samen naar het voor hun meest optimaal gedachte business model. Als we aan deze innovatie ook nog een topsporter zouden kunnen koppelen is dat natuurlijk helemaal mooi"

Met de samenwerking met Brightlands Innovation Factory heeft het programma van Topsport Limburg Innovation vier campussen, allen gevestigd in Limburg, achter zich. Daardoor is het programma geschikt voor bedrijven en innovaties variërend van voeding, smart services, gezondheid en vooral op het gebied van materialen.

Focus op sportmaterialen

"Door onze samenwerking met onder andere DSM hebben we een expert in huis op het gebied van sportmaterialen", zegt Paquay. Dat maakt het programma ook interessant voor start-ups buiten Nederland. Daarom werkt Topsport Limburg onder andere samen met incubator Le Tremplin in Parijs en andere programma's in Schotland, Spanje en Italië. Het doel van die samenwerking is vooral kennisuitwisseling. Een mogelijkheid is ook dat een start-up die gericht is op het ontwikkelen van materialen dat die naar Sittard wordt doorgestuurd.

Gerelateerd nieuws

Sportinnovator gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Sluiten