Overzicht

Winnaars innovatiecompetitie Sport & COVID-19 bekend

Bedrijven aan de slag om de binnensport en sportevenementen weer volledig en veilig toegankelijk te maken voor sporters en publiek

Negen projecten krijgen opdracht voor 'Fase 2' van de SBIR (Small Business Innovation Research) Sportevenementen en de SBIR Sportaccommodaties. Waar er 14 ondernemers in 'Fase 1' een haalbaarheidsstudie deden, gaan nu 9 bedrijven daadwerkelijk aan de slag met het ontwikkelen van de innovatie. Deze innovatieve producten en diensten gaan bijdragen aan het weer veilig en toegankelijk maken van de sport in tijden van COVID-19. De SBIR’s zijn uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van Sportinnovator en de ministeries van EZK en VWS.

Redactie 02 december 2020, 10:50

De winnende innovaties bij de SBIR Sportaccommodaties richten zich op de uitdagingen rond hygiëne en luchtkwaliteit in binnensportaccommodaties. Bij de SBIR Sportevenementen richten de winnende innovaties zich op triage (onder andere sneltesten) en risicobeheersing met betrekking tot bezoekersstromen (tracken en tracen).

Tijdens een digitale bijeenkomst ontvingen de winnaars hun certificaat en een budget van 175.000 euro voor ontwikkeling van de innovatie, met een totaal van 1,5 miljoen euro. Voor beide SBIR’s Fase 1 en 2 was in totaal 2.000.000 euro beschikbaar. Vanwege de uitzonderlijke en actuele situatie is de totale doorlooptijd van Fase 1 en 2 maximaal 5 maanden.

“Met deze twee innovatiecompetities, die nu versneld worden ingezet, proberen we de sport- en evenementensector zo snel mogelijk weer op de rit te krijgen. We kijken allemaal uit naar volop sporten en naar evenementen waar we met wat meer mensen heen kunnen. Deze innovaties bieden perspectief!” 

Harry van Dorenmalen, voorzitter Topteam Sport

Achtergrond
Sportinnovator en de ministeries van EZK en VWS zijn deze innovatiecompetitie gestart, omdat innovaties een bijdrage kunnen leveren aan de huidige uitdagingen binnen de sport. Bovendien zijn veel parallellen te trekken tussen publiek en sporters bij sportwedstrijden en publiek en artiesten bij theaters, festivals en andere voorstellingen. Oplossingen die binnen deze SBIR’s tot stand komen zijn zowel van toepassing binnen de sportsector, binnen de gehele evenementensector én mogelijk ook binnen het onderwijs en de horeca.

Fieldlab Evenementen
Deze innovatiecompetitie sluit aan op het Fieldlab Evenementen dat vanuit de evenementensector in samenwerking met de overheid tot stand is gekomen. Het doel van het Fieldlab Evenementen is om te onderzoeken hoe veilige en verantwoorde evenementen commercieel haalbaar georganiseerd kunnen worden. De verschillende SBIR-innnovaties zullen bij voorkeur in aangewezen testlocaties en in afstemming met het Fieldlab Evenementen, in de praktijk getest worden.

Winnaars
In onderstaande tabel staan de aanvragers en de projectbeschrijvingen van alle winnaars weergegeven.

Martin Olde Weghuis, lid van het Topteam Sport, was voorzitter van de jury voor deze SBIR’s. Daarnaast bestond de jury uit vertegenwoordigers van NOC*NSF, NLActief, KNVB, Ahoy, Mojo, Breda University of Applied Science en gemeente Vlaardingen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de SBIR’s op de website van RVO, www.volginnovatie.nl. Kijk voor meer informatie over Sportinnovator op www.sportinnovator.nl. Via deze website wordt u ook op de hoogte gehouden van de voortgang van de innovaties.

Neem voor meer informatie contact op met Linda Jansen, Communicatieadviseur Sportinnovator, 06 46 27 89 50 en linda@sportinnovator.nl.

Gerelateerd nieuws