Overzicht

Zo verging het de winnaar van de Dutch Sports Innovation Award van 2018

De Dutch Sports Innovation Awards 2019 staan weer voor de deur. Op 7 oktober wordt op het 15e Nationale Sport Innovatie Congres voor de 11e keer de Dutch Sports Innovation Award uitgereikt. Die ‘Nationale Sport Innovatie Prijs’ is een prijs ter waarde van €15.000,-, bestaande uit een geldbedrag, advies-uren en mediawaarde. Vorig jaar was het OpenRTLS dat er met de prijs vandoor ging. Hoe gaat het nu met ze?

Redactie 25 september 2019, 17:00

Sportnext sprak met CEO Edwin Krikke en vroeg naar de voortgang van de innovatie van zijn bedrijf, bestaande uit sensoren die het mogelijk maken om de positie en de beweging van spelers en de bal in 3D te volgen.

Geprobeerd na te doen
Volgens Krikke is de ontwikkeling van de innovatie sinds vorig jaar in een stroomversnelling geraakt. OpenRTLS is erin geslaagd om de sensor extreem licht te maken (1,8 gram), zodat de invloed ervan op de voetbal nihil blijft. Een innovatie die ook door andere bedrijven is opgemerkt. "Verschillende bedrijven hebben geprobeerd een vergelijkbare technologie te ontwerpen, maar dit heeft telkens tot niets geleid”, zegt Krikke.

"Onze doelstelling op de lange termijn is 'real world gaming’, dus spel en elektronica koppelen aan buitenevenementen. Door het buiten spel digitaal vast te leggen zodat je het binnen weer kan spelen, of kan gebruiken voor analyses. Het gedrag van een speler, de kwaliteit, persoonlijk vermogen en het strategisch spel van diegene leggen we vast en stoppen we (middels Al deep learning) als eigenschap in het spel. Hiermee kun je dus bijvoorbeeld vooraf spelen tegen de tegenstander van volgend weekend, waarna teams hun strategie kunnen aanpassen. Wat ons daarin onderscheidt van bijvoorbeeld een FIFA of andere EA games, is dat deze partijen computer gestuurde spelers hebben. Zij kunnen niet de eigenschappen van bijvoorbeeld een lokaal team erin stoppen."

Grote spelers
Het succes van OpenRTLS is ook in de hogere klassen niet onopgemerkt gebleven. Zo klopten Ajax, FC Barcelona, Qatar WK2022 en IOC (soccer) ook al aan. "Het is een interessante tool voor een coach en trainer. Terwijl je die in feite met deze tool grotendeels vervangt. Ons systeem is namelijk een objectieve manier om vast te stellen wie de beste speler is en waarom. Op basis daarvan kan al een team opgesteld worden, zonder dat er dus een opinie van een coach bij komt kijken”, zegt Krikke.

Dankzij de award
Het winnen van de award was volgens Krikke bijzonder waardevol. Hij zegt dan ook dat andere bedrijven er verstandig aan doen om mee te doen. “We waren in het begin een klein beetje sceptisch over de prijs, het kost toch tijd en moeite. Maar we zijn van links, compleet naar rechts gerold. We hebben het uiteindelijk als heel positief ervaren! De jury is dusdanig vakkundig dat er een hoop interessante tips naar voren komen die je zelf nog niet bedacht had. In overleg hebben we zo ook onze strategie aangepast van het systeem verkopen aan clubs, waar veelal toch begrotingsissues zijn, naar het verkopen van het systeem aan individuen. Daarnaast helpt het netwerk van de organisatie je enorm bij het vinden van (de juiste) partners, zij kennen de markt beduidend beter! Wij als niet-sport-bedrijf hadden daar op vele fronten veel voordeel aan."