Overzicht

Op deze manier dragen sportinnovaties bij aan de strijd tegen het coronavirus

De strijd tegen het coronavirus is in volle gang. Zorgmedewerkers werken lange diensten in moeilijke en zware omstandigheden. Vooralsnog is er genoeg materieel om hen te beschermen tegen het virus, maar comfortabel is anders. Vooral de oplopende lichaamstemperatuur van medewerkers in beschermende kleding is een probleem. Maar daarbij kunnen de koelvesten van project ‘Thermo Tokyo’ een uitkomst bieden.

Redactie 24 april 2020, 12:00

Deze koelvesten waren oorspronkelijk bestemd voor topsporters die in het hete Tokio op de Olympische Spelen moesten presteren. Nu fungeren ze als afkoelhulpmiddel op intensive cares. Uit de praktijk is namelijk gebleken dat de warmte van goed ingepakte zorgmedewerkers niet kan worden afgestaan aan de omgeving, wat hittestress tot gevolg kan hebben. En dat kan als gevolg hebben dat zorgpersoneel moeite heeft een shift (van maximaal drie uur) te volbrengen.

Vanuit ziekenhuizen is daarom de vraag aan het Thermo Tokyo consortium voorgelegd of koelinterventies ingezet kunnen worden om hittestress te verminderen. Dat consortium is nu bezig met het vertalen van de koelstrategieën uit de sportwereld (kortdurend en zeer agressief) naar de medische wereld (milde langdurige koeling. Dat gaat gebeuren in overleg en afstemming met medisch personeel dat te kampe heeft met hittestress tijdens de verpleging van VOVID-19 patiënten. Voor zover bekend zijn er geen soortgelijke initiatieven op (inter)nationaal vlak, terwijl vermindering van hittestress de fysieke en cognitieve prestaties, evenals het herstelvermogen, van zorgmedewerkers kan verbeteren.

Om de kennis die is opgedaan binnen het Thermo Tokyo-project in te zetten in de gezondheidszorg, kent ZonMw een extra impuls van 50.000,- euro toe.

Goed eten en drinken
Naast afkoeling is goede voeding natuurlijk ook van essentieel belang om goed te kunnen presteren. Dat is voor zorgmedewerkers niet anders dan voor (top)sporters. Daarom ging Sportcentrum Papendal op donderdag 16 april op bezoek bij het Ziekenhuis Gelderse Vallei met 1400 sportrepen en 1400 bekers herstelkwark voor alle medewerkers.

Gerelateerd nieuws