Overzicht

Creatieve sportinnovaties krijgen steun in strijd tegen coronavirus

Met alle gevolgen omtrent de pandemie van het coronavirus (COVID-19) en de maatregelen die daaraan zijn gekoppeld, is de impact op de samenleving momenteel enorm. Zo kampt de zorg met gevolgen van het virus. Denk aan de capaciteit van IC-bedden, maar ook aan tekorten aan beschermende middelen. Maar ook zitten veel mensen die heel graag willen sporten nu thuis. Hoe nu verder? Om deze negatieve gevolgen te beperken, zijn op korte termijn veel (creatieve) oplossingen nodig om tekorten en andere problemen in- en buiten- ziekenhuizen tegen te gaan. En die zijn er!

Redactie 15 april 2020, 12:30

Over een aantal creatieve oplossingen kon je in maart en april al lezen. Zo kon de door NOC*NSF opgedane kennis op het gebied van het reguleren van lichaamstemperatuur goed worden gebruikt, maar kon je ook lezen dat snorkelmaskers van de Decathlon in Spanje en Frankrijk werden omgebouwd tot beschermende maskers voor artsen op intensive cares.

Zo’n soortgelijke creatieve oplossing is door Pacific Diving ook bedacht, in samenwerking met het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. De Full Face snorkelmasker werd dusdanig aangepast dat er luchtfilters van beademingsautomaten op gemonteerd kunnen worden. Door deze aanpassing wordt vitaal medisch, paramedisch, verzorgings-, voedsel-, beveiligings- en transportsectorpersoneel beschermd van een mogelijke besmetting tijdens hun werk.

Ademfilter
“Het idee is simpel", zegt eigenaar Arjan de Graaf van Pacific Diving. “Als er geen water in komt tijdens het snorkelen, dan komt er ook geen lucht in als je het boven water gebruikt. Dus kwamen we met een anesthesioloog, die wel eens met ons op duikreis gaat, op het idee om op de plek van de snorkel een ademfilter aan te sluiten.’”

Volgens De Graaf werkt het uitstekend. “Het masker beslaat niet. Het filter moet je één keer per dag wisselen. Het kunststof masker kan makkelijk ontsmet en daarna opnieuw gebruikt worden. Het is een goedkope, veilige oplossing.’’ In het Albert Schweitzer ziekenhuis is het snorkelmasker inmiddels uitgeprobeerd, bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Mensen met een verstandelijke beperking aansporen
Special Olympics Nederland Mentech Innovations liet de app Scoor je PR! ontwikkelen. Doel: een inactieve en ongezonde leefstijl aanpakken. Mensen met een verstandelijke beperking worden aangespoord om meer te gaan bewegen en krijgen daarbij instructies via filmpjes die in de app te bekijken zijn. Het project wordt bij VG zorginstellingen in Nederland uitgerold. Met de Scoor je PR! app kan iedereen sporters stimuleren om thuis aan hun kracht, balans en uithoudingsvermogen te werken! En door een wekelijkse quiz leren zij tegelijkertijd ook gezond te leven. Alles om fit te blijven in hun eigen omgeving!

In totaal heeft ZonMw meer dan vierhonderd creatieve ideeën voor de aanpak van het coronavirus binnengekregen. Tussen de 46 en 93 daarvan krijgen een daadwerkelijke financiële impuls. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen totdat er geen budget beschikbaar meer is. Dat betekent dat de offertes die als laatste zijn binnengekomen mogelijk niet meegenomen worden in de beoordelingsprocedure, omdat er simpelweg geen budget meer is om te verdelen. Er volgen wekelijkse updates waarin de voortgang van deze regeling wordt gedeeld. Check de eerste update van achttien gehonoreerde projecten hier.

Gerelateerd nieuws