Overzicht

Voetbalclub ONT uit Opeinde: eerste voetbalclub die water recyclet

Hydraloop - use water twice

Voetbalvereniging ONT uit Opeinde bespaart met 45% op het waterverbruik van de club. Vanaf nu wordt er 300.000 liter water per jaar hergebruikt met behulp van een Hydraloop grijswater recycling systeem. Op 11 november vond de opening van de eerste Hydraloop Cascade opstelling in Nederland plaats. Hydraloop is een systeem dat ontworpen is om water te besparen. De vereniging verbruikte zo'n 700.000 liter water, voornamelijk voor de 63 douches die door de 600 leden worden gebruikt. Vanaf nu wordt dat water behandeld door de Hydraloop waarna het een tweede keer gebruikt wordt voor toiletspoeling.

Redactie 16 november 2021, 14:37

Voor de club is het waterrecyclesysteem de derde fase in de groene drietrapsraket: eerst zonnepanelen, daarna van het gas af en nu het waterrecyclesysteem. Voorzitter Jeen Visser: ”We hebben er met zonnepanelen voor gezorgd dat we zelfvoorzienend zijn wat betreft elektriciteit en we zijn bezig om het gebruik van gas af te bouwen. Nu komt het derde project: na elektra en gas volgt het water. Het past in de volgorde en in ons beleid. We zijn de eerste sportclub in Nederland met dit systeem, als dorpenclub zijn wij daar trots op‘’ vertelt de voorzitter van Voetbalclub ONT Jeen Visser aan Omrop Fryslân.

Hydraloop

Hydraloop stelt mensen en organisaties in staat om water en energie te besparen met slimme en betaalbare waterrecyclingproducten zonder verlies van wooncomfort. Decentrale waterrecycling is de meest efficiënte en betaalbare manier om minder water te gebruiken. En de gemakkelijkste manier om water te recyclen, is door het schoon te maken waar je het gebruikt. Het clean tech-systeem verzamelt, reinigt en hergebruikt licht vervuild water van douches, baden, wastafels en andere apparaten, zoals wasdrogers, airconditioning, warmtepompen en wasmachines. Met Hydraloop is behandeld water schoon, helder, veilig en gedesinfecteerd volgens de hoogste normen. Het kan worden hergebruikt voor toiletspoeling, wasmachines, tuinirrigatie en het bijvullen van zwembaden. Hydraloop, bekroond en eerste in zijn soort, biedt een verscheidenheid aan slimme, innovatieve waterrecyclingproducten voor woningen, commercieel vastgoed, sportfaciliteiten, hotels, lodges en meer. De gebruikers kunnen hun ecologische voetafdruk verkleinen en tot 45% besparen op waterverbruik en uitstoot.

Hydraloop sleepte al een groot aantal prijzen en onderscheidingen in de wacht met haar innovatieve manier van grijswater recycling. Het bedrijf uit Leeuwarden groeit snel en opende het afgelopen jaar kantoren in de Verenigde Staten en in het Midden Oosten. Vandaag beschikt Hydraloop over een uitgebreid partnernetwerk op alle continenten. In de documentaire 'Brave Blue World', die te zien is op Netflix, wordt het bedrijf voorgesteld als een van de oplossingen van de wereldwijde watercrisis.

Ondersteuning en toekomst

Het project van Hydraloop bij voetbalclub ONT werd mede gerealiseerd door steun van Sportinnovator. Sportinnovator wil met het project een voorbeeldfunctie geven aan andere sportverenigingen en accommodaties. Verschillende geïnteresseerden waren aanwezig bij de opening, waaronder SC Cambuur. De profclub uit Leeuwarden is in een vergevorderd stadium met de bouwplannen van het nieuwe stadion en is serieus geïnteresseerd in het toepassen van het waterrecyclingsysteem, zo vertelt Edgar van Perlo, projectleider van het nieuwe Cambuurstadion.

Dinsdag 14 december staat Hydraloop op de World Expo in Dubai. Hou Sportinnovator.nl in de gaten voor meer informatie.

Gerelateerd nieuws