Akoestische scheidingswand wint Innovatieprijs Sportaccommodaties 2018
De 'sporTig akoestische scheidingswand' van TIG-Akoestiek BV uit Almelo heeft de Innovatieprijs Sportaccommodaties 2018 gewonnen. De Innovatieprijs Sportaccommodaties werd tijdens de Dag van de Sportaccommodaties in Houten uitgereikt.
De Innovatieprijs Sportaccommodaties is vorig jaar geïntroduceerd op initiatief van de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC), de Vereniging Sport en Gemeenten en NOC*NSF. De prijs is bedoeld om nieuwe concepten in de sportsector te stimuleren. Ook willen de drie organisaties de focus versterken op innovaties bij het bedrijfsleven, opdrachtgevers én gebruikers.
Meer sportplezier
Een adviescommissie maakte een selectie van drie genomineerden die sterk uiteen liepen: een akoestische scheidingswand, een speciaal graszaad dat beter water kan opnemen en een zwemzaal zonder luchtkanalen. De jury benoemde uiteindelijk de de 'sporTIG akoestische scheidingswand tot de winnaar, omdat de wand vooral ARBO-technisch een aanvulling is. "Doordat de akoestische techniek in de wand een positief effect heeft op het algemene geluidsniveau in de ruimte, zorgt dat ook voor meer sportplezier", aldus de jury in het juryrapport.
Gehoorschade bij gymdocenten
Igo Krabbenborg nam de prijs namens TIG-Akoestiek in ontvangst bij de Dag van de Sportaccommodatie. In zijn korte presentatie gaf hij al aan dat akoestiek in binnensportaccommodaties een groot probleem kan zijn door galmeffecten in een zaal. "Vakleerklachen lopen daardoor blijvende gehoorschade op tijdens het lesgeven. Wij zijn gespecialiseerd in de akoestiek en nu hebben we een product wat het akoestisch tien keer beter doet."
Nieuwe energie
Het bedrijf uit Almelo ziet de prijs vooral als erkenning en een mooie manier om onderscheidend te zijn binnen de sportaccommodatiesector. "Alleen de nominatie al geeft ons veel energie. Er zit acht jaar ontwikkeling in, wel met tussenposen. Je hebt in sportaccommodaties heel weinig ruimte om dingen in te bouwen. Bij akoestiek zou je zeggen: stop er wol in en dan is het opgelost, maar zo'n wand moet compact blijven."
Samenwerking in de regio
De uitdaging bij scheidingswand zat ook in het modulaire systeem, wat het met behulp van ritsen mogelijk maakt om de wand in compartimenten toe te passen. "De akoestiek hebben we binnenshuis ontwikkeld, maar je hebt ook andere partijen nodig. Wij hebben geen verstand van confectie. Daarom hebben we samen met Zeilmakerij Kolbrink uit Hengelo geïnvesteerd in een machine die de wanden in allerlei kleuren kan maken Zij verwerken zeil voor vrachtwagens en komen uit de regio Twente. Wij zoeken het wel graag in de regio."
Meer info: BSNC.nl