Menu
Overzicht

Een biologisch afbreekbare instrooikorrel voor kunstgras met GreenFill

Wethouder Sport in de gemeente Eindhoven en Topteamlid Stijn Steenbakkers doet een oproep aan alle wethouders sport om 3% van de sport- en beweegbegroting voor innovatie te reserveren. Lees hier bijvoorbeeld meer over een biologisch afbreekbare instrooikorrel voor kunstgras .

Redactie 18 maart 2022, 00:00

Voor verantwoord sporten met behoud van sporttechnische prestaties

Is Emmen ligt sinds kort het eerste biologisch afbreekbare kunstgras voetbalveld ter wereld dat bestaat uit biologisch afbreekbare kunstgrasgarens en invulkorrels. Aan het einde van de levensduur is het GreenMaxx-veld te recyclen of eindigt het als compost. De ’GreenFill’ korrel wordt al bij meerdere voetbalclubs toegepast en is nu grootschalig beschikbaar. Deze korrel is een aanwinst voor verenigingen die de goede technische prestaties van een rubberkorrel of TPE wensen, maar ook een oplossing willen voor microplasticvervuiling rondom het veld.

Conventionele, polymere instrooikorrels breken niet af in de natuur. Daardoor zorgen ze voor microplastic vervuiling als ze van het sportveld in de omgeving terecht komen. Dit probleem wordt navenant groter als er toxische componenten in de korrels zitten.
In Nederland stelt de Wet Bodembescherming dat niemand de bodem mag vervuilen, of anders de bodem moet saneren. Het is dus ideaal als een instrooikorrel, zodra die buiten het sportveld terecht komt, volledig biologisch wordt afgebroken. Veldeigenaren hoeven zich dan geen zorgen te maken dat zij de bodem vervuilen. Senbis heeft daarvoor een biologisch afbreekbare instrooikorrel voor kunstgras ontwikkeld; GreenFill. De korrel wordt met dank aan schimmels en bacteriën in de bodem omgezet in humus, water en koolstofdioxide. Op het kunstgras zelf zijn deze dit niet of nauwelijks aanwezig, waardoor de afbraak van de korrel pas plaatsvindt buiten het veld. GreenFill heeft daarom wel een lange levensduur van circa 10 jaar op een kunstgrasveld, terwijl het in de bodem binnen enkele maanden wordt afgebroken.

Invloed op prestaties, spelcomfort en duurzaamheid

Sporttechnische prestaties, spelcomfort en duurzaamheid van kunstgrasvelden worden voor een belangrijk deel bepaald door de gekozen instrooikorrel. GreenFill is speciaal ontworpen om zowel voor de sporter als voor de veldeigenaar topprestaties te leveren. Het is een zachte en elastische korrel met een goede demping. Dit verhoogt het spelcomfort en voorkomt blessures, zowel aan gewrichten als aan de huid. Omdat GreenFill constante afmetingen en een hoge slijtvastheid heeft, is er geen sprake van gruisvorming (wat stofwolken of wegdrijven kan veroorzaken) of verdichting van het materiaal op het veld. Daarnaast is de Greenfill bewezen weersbestendig, waarmee het sportveld ongeacht de weersomstandigheden jaarrond goed bespeelbaar is.

GreenMaxx - Duurzaamste kunstgras ter wereld

GreenMaxx is een volledig composteerbaar kunstgrassysteem. Dat wil zeggen dat alle componenten van de kunstgrasmat gecomposteerd kunnen worden aan het einde van hun functionele leven. Deze innovatie is ontwikkeld door Senbis Polymer Innovations uit Emmen, in opdracht van het Ministerie van VWS en in samenwerking met TenCate Grass, Edelgrass, Antea Sport en Sweco Nederland. De aanleiding van het project is het grote afvalprobleem van kunstgras. Dit is jaren lang flink mis gegaan in binnen- en buitenland. Aangezien kunstgras uit verschillende materialen bestaat is recycling erg lastig. Inmiddels komt recycling van kunstgras in Nederland op gang, maar in het buitenland nog amper. De GreenMaxx is zowel recyclebaar als ook composteerbaar. Dat betekent dat als de mat niet volledig gerecycled wordt, hij in ieder geval niet tot een plastic afvalberg en milieuvervuiling hoeft te leiden. In juni 2021 zal werelds allereerste volledig composteerbare kunstgrasveld worden aangelegd bij de vereniging EHS ’85 in de gemeente Emmen. Het veld zal geïnstalleerd worden met de GreenMaxx mat en de GreenFill instrooikorrels. Beide producten zijn niet alleen duurzaam maar ook ontwikkeld voor goede sporttechnische prestaties. Deze zullen ook uitvoerig getest worden op het pilotveld. We hopen dat ook de GreenMaxx daarna snel zijn weg naar de markt zal vinden!

Gerelateerd nieuws