Een blessurepreventie-tool voor het hele hockeyteam

Bij een teamsport als hockey zijn de blessurerisico's vaak teamafhankelijk. Dat blijkt uit een brede studie van Evert Verhagen (VUmc) gericht op het monitoren van gezondheidsklachten bij sporters. Tijdens een sportmedisch congres aan het begin van het EK Hockey presenteerde Verhagen de eerste onderzoeksresultaten. Binnen het Sportinnovator-centrum AISS wordt nu gewerkt aan een registratiesysteem voor blessures met een feedback voor de sporter. "Bij hockey denken we eraan om dat op teamniveau te doen."

Redactie 24 augustus 2017, 10:00

Binnen tophockey moet de medische zorg zich op ander letsel richten dan vanuit de literatuur verwacht zou worden, zegt Verhagen. Bij zijn presentatie vorige week zaterdag vroeg hij aan de zaal wat zij denken dat de meest voorkomende blessures zijn in het hockey. "Ze dachten enkel, knie en rug”. Maar in werkelijkheid stond hoofdletsel onderaan en zijn de meeste blessures toch aan het dijbeen, knie en heup/lies. Het waren ook voornamelijk overbelastingsblessures."

Registratiesysteem

Dat heeft volgens de onderzoeker ook te maken met de manier van vragen bij het registratiesysteem. "We vragen niet: heb je een blessure gehad? Maar: heb je ergens last van gehad waardoor je verminderd heb kunnen presteren? Daarmee vang je ook klachten die niet meteen tot uitval leidden." De vragenlijst die daarbij wordt gebruikt, bestaat uit een aantal basisvragen over hoeveel uur training of wedstrijden er zijn gesport en vier vragen over gezondheidsklachten. Dat wordt aangevuld met een aantal sportspecifieke vragen. "Je hoeft een zwemmer niet te vragen of hij door een bal is geraakt", zegt Verhagen.

Hockeyelftallen een jaar gevolgd

Binnen dat project, dat de naam OptiForm (van optimale vorm) draagt, werden Nederlandse hockeyelftallen ook een jaar lang gevolgd. Omdat de mannen en vrouwen van die teams niet altijd bij elkaar trainen, was dat registratiesysteem een uitkomst voor de teamarts. "De teamarts gaf bij mij al aan dat ze heel erg blij waren dat ze nu konden bijhouden wat voor blessures en lichamelijke klachten de spelers hadden als ze niet bij het nationaal team waren. Als die spelers dan weer bij het team komen hadden ze die achtergrond al en kunnen ze daar op inspelen."

Sturen op preventie

De volgende stap is dat daar de preventie ook gestuurd op kan worden. "Een preventieprogramma op maat is effectiever dan bijvoorbeeld een keer een foldertje met tips meegeven. Het is beter om advies te geven op het moment dat de sporter het nodig heeft." Verhagen is daarom nu bezig om registratie van klachten te koppelen aan individuele feedback. "Dan kun je die bewezen effectieve maatregelen ook veel beter bij de eindgebruiker brengen."

Blessureadvies voor hele team

Omdat bij teams het risico op blessures ook vaak teamafhankelijk is, denkt Verhagen om een dergelijk systeem ook op teamniveau toe te passen. "Dat risico heeft te maken met een bepaalde teamspirit, coachstijl of de faciliteiten. Als je een team een jaar lang volgt en je weet wat een team aan blessures heeft dan kun je op basis daarvan een preventief advies geven. Zo'n aanpak is wel relatief nieuw, daar is wel veel winst in te behalen."

Bruikbaar voor praktijk

Wat Verhagen betreft ligt de toekomst in het individueel sturen op preventie. "We zijn nu vooral bezig met het zoeken naar een vorm die bruikbaar is voor de praktijk en waarbij de sporter niet het idee heeft dat ze data aan het instampen zijn voor de wetenschap. We proberen ook te begrijpen wat ze nodig hebben aan informatie. Daar zijn we bijna klaar mee dus ik denk dat we over een jaar een prototype hebben staan, waarin we via een app de gezondheid kunnen monitoren en uiteindelijk ook automatische preventieve adviezen kunnen geven."

Breedtesport

Voor breedtesport ziet Verhagen daar ook een toegevoegde waarde in. "De topsport heeft vaak medische begeleiding. Juist voor breedtesport die veel minder toegang hebben tot die medische zorg is zo'n systeem heel erg goed. Alle kennis hebben we daar nu al voor, maar de puzzelstukjes moeten nog op zijn plek vallen."

Meer info:

Gerelateerd nieuws