Overzicht

Veel animo voor landelijke consortia Sport en Bewegen

In een goed gevuld WTC in Utrecht werd dinsdag 21 mei de startbijeenkomst gehouden voor het ontwikkelen van een aantal landelijke kennisconsortia op het gebied van Sport en Bewegen. Er worden consortia opgericht met de thema’s 1) De gezonde generatie 2) Training van de toekomst en 3) Leefstijl als medicijn.

Redactie 05 juni 2019, 16:00

Initiatiefnemers van de bijeenkomst zijn diverse universiteiten, hogescholen, umc’s en het Topteam Sport. Met deze consortia willen zij de ontwikkeling van kennis op het terrein van ‘sport en bewegen’ versnellen, en de maatschappelijke en economische impact van deze kennis vergroten. Hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven Aarnout Brombacher was als lid van het Topteam Sport aanwezig namens Sportinnovator. Enthousiast blikt hij terug op een zeer geslaagde bijeenkomst. “Tot mijn grote genoegen was het echt overvol. We moesten stoelen bijpakken om iedereen een plek te gunnen. En iedereen die er was had echt iets bij te dragen. We hadden al een voorzet gegeven door van te voren drie speerpunten te benoemen: De gezonde generatie, Training van de toekomst en Leefstijl als medicijn. Daarover werd dinsdag uitgebreid gediscussieerd. Doel: Sportend Nederland op alle gebieden verder helpen. Dat wil zeggen dat we nadenken over ideeën die bijdragen aan meer breedtesport maar ook aan betere topsport. Die ideeën gaan we verwerken in drie roadmaps.”

Kennisinstellingen (WO en HBO), universitaire medische centra, sportorganisaties, maatschappelijke organisaties, overheid en bedrijfsleven waren dinsdag aanwezig. Brombacher: “Doel van de bijeenkomst was om met elkaar in gesprek te gaan om de belangrijkste kennis- en implementatievragen binnen elk thema te bepalen. In het najaar wordt een tweede matchmakingbijeenkomst georganiseerd, waarin we dan per thema een roadmap gaan ontwikkelen. Hierin worden projecten gedefinieerd, taken en verantwoordelijkheden besproken en een plan van aanpak voor financiering vastgelegd. Voor de ontwikkeling van de consortia is ondersteuning beschikbaar. Ook wordt afstemming gezocht met de topsectoren, bijvoorbeeld Life Sciences and Health (LSH), andere routes van de Nationale Wetenschapsagenda, het Topteam Sport en het Sportakkoord. Vervolgens worden de consortia definitief samengesteld.”

Kennis meebrengen
Brombacher legt het principe uit als een tweetrapsraket. “De eerste bijeenkomst was vrij voor iedereen om langs te komen. De enige eis die we hadden gesteld was dat de aanwezigen iéts van kennis mee moesten brengen. Zo waren bijvoorbeeld de gemeenten Amsterdam en Utrecht aanwezig en gaven zij aan hun sportlabs en buurtsportcoaches beschikbaar te stellen aan de consortia Sport en Bewegen. De tweede bijeenkomst is op invitatie. Maar als mensen zich nu alsnog willen melden voor het consortium is het zeker niet te laat. Sterker nog: wees welkom”, vervolgt Brombacher zijn verhaal. “Er zijn twee kanalen om je te melden. Het eerste is middels introductie via (een lid van) het Topteam Sport. De andere manier is via de kennisinstellingen van het Watertorenoverleg. Elke universiteit is welkom om bijdragen te leveren, maar we willen wel de eerder genoemde drie thema’s aanhouden. We moeten voorkomen dat we die versplinteren in meer stukjes. We hebben dinsdag kans gezien om die thema’s een boost te geven en verder te ontwikkelen. Er wordt nu al progressie geboekt.”

Achtergrond
Nieuwe wetenschappelijke gegevens en inzichten bieden kansen voor de Nederlandse sportpraktijk. Sportinnovator wil ervoor zorgen dat we meer kennis verkrijgen op het gebied van sportinnovatie en dat deze kennis ook zijn weg vindt naar innovaties. Daarom werkt Sportinnovator aan duurzame samenwerking en partnerships. Dit leidt tot prioritering en focus van projecten, en daarmee tot meer massa, impact en rendement van sportinnovatie maar ook voor sportonderzoek. Leidend is daarbij de Nationale Wetenschapsagenda en de Kennisagenda Sport en Bewegen.

Gerelateerd nieuws