Overzicht

Goed bezochte kennis- en netwerkbijeenkomst rondom sporten en bewegen in de buitenruimte

Sportinnovator, Kenniscentrum Sport & Bewegen en Regieorgaan SIA organiseerden op 19 augustus een kennis- en netwerkbijeenkomst rondom sporten en bewegen in de buitenruimte. Zo’n 80 onderzoekers, beleidsmedewerkers en ondernemers kwamen samen om van gedachten te wisselen over hoe (praktijkgericht) onderzoek en innovatie kunnen bijdragen aan gezonder beweeggedrag.

Redactie 24 augustus 2022, 09:59

De bijeenkomst vond plaats voorafgaand aan de ploegentijdrit van de Vuelta – de Ronde van Spanje – die dit jaar startte in het centrum van Utrecht. Een mooie aanleiding om op een locatie direct aan het parcours, in restaurant The Green House, stil te staan bij de maatschappelijke uitdaging om meer Nederlanders in beweging te krijgen. Met name de inrichting van de buitenruimte stond daarbij centraal.

Goede infrastructuur om te bewegen

Wethouder Eva Oosters (Sport) van de gemeente Utrecht opende de bijeenkomst. Ze vertelde hoe belangrijk het is dat een fietsstad als Utrecht een publieke infrastructuur heeft die uitnodigt om zoveel mogelijk te sporten en bewegen. De gemeente heeft de ambitie hier nog verder op in te zetten te komende jaren: bijvoorbeeld door meer speelplekken voor kinderen te realiseren.

Vervolgens nam lector en Deltapremiewinnaar Steven Vos ons in zijn speech mee de grens over. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit Oostenrijk schetste hij het belang van het betrekken van bewoners en gebruikers bij het (her)inrichten van een beweegvriendelijke buitenruimte. Ook benadrukte hij dat we in Nederland trots mogen zijn op de publieke infrastructuur die we hebben, met goede wegen en fietspaden die uitnodigen tot bewegen.

Parallelsessies en paneldiscussie

Halverwege de middag vonden 3 parallesessies plaats. Gasten konden deelnemen aan de Sportinnovator-workshop rond het programma GiveMe5, een landelijk actieprogramma dat als doel heeft om met vernieuwend praktijkonderzoek de vmbo-jeugd meer in beweging te krijgen. Kenniscentrum Sport & Bewegen hield een kennissessie rondom Social Return on Investment (SROI). Regieorgaan SIA presenteerde een projectencarrousel met 8 KIEM Sport-projecten.

Daarop volgde een korte paneldiscussie. Onder leiding van Cees Vervoorn van Kenniscentrum Sport & Bewegen gingen lector Steven Vos, bedrijfseconoom sport en bewegen en Manager Waarde van sport en bewegen bij Kenniscentrum Sport & Bewegen Karin van der Maat en voormalig professioneel wielrenner en hoofd Shimano Experience Center Danny Nelissen met elkaar en met het publiek in gesprek. Onder meer over nut en noodzaak van het uitdrukken van de waarde van sporten en bewegen in geld. En het belang van een interdisciplinaire en praktijkgerichte aanpak van onderzoek naar het bevorderen van bewegen.

La Vuelta Holanda

Voorafgaand aan de netwerkborrel gaf oud profwielrenner Danny Nelissen nog een presentatie over de geschiedenis van de Vuelta. Zijn voorspelling dat Jumbo Visma de ploegentijdrit zou winnen, werd later die avond bevestigd.

Meer informatie

Wil je meer weten over (onderzoek naar) sporten en bewegen in de buitenruimte? Kijk dan eens op de websites van Sportinnovator, Kenniscentrum Sporten & Bewegen en Regieorgaan SIA.

Gerelateerd nieuws