<

Hockeybond zoekt naar waterbesparende oplossingen voor hockeyvelden

De internationale hockeybond (FIH) stelde in hun jaarlijkse congres dat er wordt gezocht naar nieuwe variant van het kunstgrasveld, dat de huidige zogenoemde watervelden moet gaan vervangen. ‘We kunnen in de toekomst niet gezien worden als een sport die water verspilt. Daarom hebben we alle fabrikanten van kunstgrasvelden ingelicht en gebriefd om een veld te ontwerpen dat qua kwaliteit in de buurt komt van het waterveld’, stelt CEO van de bond Thierry Weil.

Redactie 15 november 2018, 09:30

De huidige (professionele) hockeyvelden bestaan uit kunstgras dat besproeid moet worden met water. Onder andere qua snelheid in het spel en de mogelijkheid tot sliden zijn deze velden een duidelijke vooruitgang ten opzichte van de eerdere zandingestrooide kunstgrasvelden, die ook nog op veel verenigingen te vinden zijn. De wereldhockeybond stelde echter tijdens hun jaarlijkse congres onlangs dat nu gezocht wordt naar innovatieve oplossingen om het vele waterverbruik tegen te gaan.

Dat kost tijd. De Olympische Spelen in Tokio worden nog gewoon op een waterveld gespeeld, maar voor de Spelen in Parijs in 2024 wil de wereldhockeybond een alternatief hebben. ‘We kunnen niet doorgaan met het verspillen van zoveel water, als er mensen zijn die nog niet eens beschikking hebben tot drinkwater’, aldus Weil. Ook over andere elementen die verduurzaming van de velden bewerkstelligen wordt nagedacht, zoals bijvoorbeeld het gebruik van andere materialen als ondergrond.

Ook de Nederlandse hockeybond is in gesprek met specialisten over mogelijke ontwikkelingen, en vindt het daarnaast ook belangrijk te laten weten dat het hier om ontwikkelingen gaat die eerst goed onderzocht moeten worden. Streven is te zoeken naar manieren waarop een veld dezelfde mogelijkheden biedt als een waterveld, maar dan zonder het gebruik van water, of met water dat hergebruikt kan worden voor diverse doeleinden. Op dit moment lopen de eerste pilots.

Gerelateerd nieuws