Topteam: "Wat kunnen wij voor jullie betekenen?"

Afgelopen zaterdag was Topteam-lid Aarnout Brombacher bij de EK Hockey. Hij zag de oranjedames de finale winnen van België, en sprak hij ook nog eens met veel mensen over het Topteam Sport en Sportinnovator. "Veel mensen staan open voor nieuwe ideeën”, zegt hij: “Als Topteam moeten wij de bonden de vraag stellen wat de Kennis- en Innovatieagenda Sport voor hen kan betekenen"

Redactie 29 augustus 2017, 10:30

Brombacher was eerder ook bij het EK vrouwenvoetbal. Bij de EK Hockey merkte hij duidelijk verschil. "Bij het EK voetbal wist men vrij goed dat wordt gewerkt aan nationaal innovatiebeleid voor topsport en breedtesport. Bij het traditioneel toch altijd innovatieve hockey was dat een relatief nieuwe boodschap." Juist om meer bekendheid aan het werk van het Topteam te geven vond Brombacher het bezoek zinvol. "Ik was er twee uur van te voren aanwezig, maar ik had er nog wel veel eerder kunnen zijn. Je spreekt iemand en je bent zo weer een kwartier verder. In het voetbal kwam ik vaak snel tot vervolgafspraken en dat willen we in andere sporten ook graag bereiken.”

Twee hoofdlijnen

In het Wagener Stadion was Brombacher vooral bezig met het uitleggen van de twee hoofdlijnen van het Topteam: de kennisagenda en het Sportinnovator-programma. "Wij moeten ons binnen het Topteam realiseren dat Sportinnovator nog niet bij alle sporten helder op de kaart staat. We kunnen daar dus nog veel in winnen."

Sportbonden

Als vervolgstap wil Brombacher bonden meer bij het Topteam te betrekken. "Ik denk dat op dit moment het Topteam Sport het beste is aangesloten bij de KNVB en via NOC*NSF bij de Atletiekunie. Je zou nu willen dat de technisch directeuren van verschillende bonden weer eens bij elkaar worden gehaald met de Kennis- en Innovatieagenda Sport op tafel. Dan stel je de vraag: dit is wat er mogelijk is, wat zou dat voor jullie sporten kunnen betekenen?"

Kennisuitwisseling

Brombacher ziet voor Sportinnovator een grote rol weggelegd om kennisuitwisseling te stimuleren over sporten heen. "Kamiel Maase (Performance Manager Sport Science & Innovation bij NOC*NSF) heeft al een enorme stap gemaakt in de topsport. Maar ik denk dat we die stap nog een keer kunnen herhalen met de stand van de techniek zoals die er nu uitziet, inclusief de mogelijkheden met data science in de sport. Daarnaast denk ik dat het ook goed is om voor de breedtesport aan te geven wat daarin mogelijk is."

Gerelateerd nieuws