Overzicht

Johan Cruijff ArenA en Sportinnovator gaan samen innovaties in de sport versnellen

De Johan Cruijff ArenA en Sportinnovator, het programma voor innovatie en onderzoek van het Ministerie van VWS, gaan een samenwerking aan om meer innovaties in de sport mogelijk te maken en te versnellen. Daarvoor worden innovaties operationeel, technisch en commercieel in de ArenA getest. De focus zal liggen op slimme oplossingen op het gebied van fan experience, mobiliteit, vitaliteit en duurzame sportinfrastructuur. Dit helpt innovaties hun weg te vinden elders in de sport of in de maatschappij. De ArenA werkt als fieldlab al onder andere nauw samen met de gemeente Amsterdam, net als met andere nationale en internationale innovatiepartners. Naast testlocatie zal de ArenA fungeren als internationale showroom voor bedrijven en hun innovaties. De ArenA moet daarnaast een belangrijke inspiratiebron worden voor andere Nederlandse sport- en evenementenlocaties.

Redactie 12 mei 2021, 09:47

Voorzitter van het Topteam Sport van Sportinnovator Harry Van Dorenmalen is zeer blij met het partnerschap: “De eerste stap van de samenwerking hadden we al gezet met het grootschalige onderzoek van de TU Eindhoven onder leiding van hoogleraar Bert Blocken in de ArenA naar hoe aerosolen zich verspreiden op een sportlocatie. Daarnaast was de ArenA testlocatie als onderdeel van het Fieldlab rond de WK kwalificatievoetbalwedstrijd Nederland - Letland. In samenwerking met de ArenA zijn onder andere vijf door Sportinnovator en RVO gesubsidieerde innovaties getest. Met deze initiatieven hopen we de sport weer zo snel mogelijk open te krijgen voor publiek.”

“We vinden het fantastisch dat de ArenA op deze manier een bijdrage kan leveren aan het versnellen van Nederlandse innovaties. Samen met Sportinnovator kunnen we op deze manier bedrijven een internationaal podium bieden zodat ze verder kunnen groeien.”

Henk Markerink, algemeen directeur Johan Cruijff ArenA

Thema’s waarop wordt samengewerkt zijn:

 1. Greening the Sports (Sportakkoord: Duurzame sportinfrastructuur)
  Denk aan het verduurzamen van sport en aan smart mobility.
 2. Fan-experience (Sportakkoord: Topsport die Inspireert , Positieve Sportcultuur)
  Denk aan vitaliteit en mobiliteit van fans en een attractieve stadionbeleving.
 3. Data & Sport Data Valley
  Denk aan het inspireren om meer te doen met data en AI. Sport Data Valley is het nationale platform voor analyse en onderzoek van data rond sport en bewegen.
 4. Urgente vragen uit de sport (maatschappelijk, bijv COVID-19)
  Denk aan het onderzoek over aerosolen dat de TUe in samenwerking met Sportinnovator en de ArenA heeft uitgevoerd.

Meer informatie

Ook interesse om samen te werken met Sportinnovator, neem dan contact met Eric van der Veen (eric@sportinnovator.nl). Sportinnovator werkt ook samen met 13 certified partners. Kijk op deze pagina welke centra Certified Partner zijn van Sportinnovator.

Over de Johan Cruijff ArenA

De Johan Cruijff ArenA is hét voetbalstadion van Nederland, thuishaven van AFC Ajax en het Nederlands elftal. Het is tevens de multifunctionele accommodatie voor zowel grootschalige, nationale en internationale muziek- en dance-events als bijeenkomsten in (vooral) het zakelijke segment. Deze activiteiten vinden plaats in nauwe samenwerking met diverse partners. Hoogwaardige dienstverlening, state-of-the-art faciliteiten, veiligheid en optimale publieksbeleving vormen de belangrijkste strategische pijlers. De Johan Cruijff ArenA is een van de duurzaamste stadions ter wereld en wordt internationaal beschouwd als rolmodel voor moderne stadionbouw en -exploitatie. De Amsterdam Innovation Arena fungeert daarbij als living lab.

Over Sportinnovator

Sportinnovator is hét programma voor innovatie en onderzoek van het Ministerie van VWS met als doel het rendement van innovatie in de sport te vergroten en ook bij te dragen aan een vitalere samenleving. In een landelijk netwerk van 13 Sportinnovator-centra werken overheid, wetenschappers, sportprofessionals en ondernemers samen aan baanbrekende innovaties die prestaties in de top- en breedtesport bevorderen en daarnaast mensen aanzetten tot een actievere levensstijl. Ook de ontwikkeling van Sport Data Valley draagt bij aan deze doelstelling. Het programma Sportinnovator staat onder leiding van het Topteam Sport en wordt ondersteund door ZonMw en het Ministerie van VWS.

Gerelateerd nieuws