Limburgse sportstartups netwerken in Parijs

Topsport Limburg heeft sinds vorig jaar een programma lopen waarbij innovatieve bedrijven in de sport worden begeleid om hun innovatie naar de markt te brengen. De deelnemers aan deze pilot van het Topsport Limburg Innovation Centre gingen vorige week naar Parijs voor een grote internationale netwerkmeeting.

Redactie 24 maart 2017, 10:00

Topsport Limburg heeft vanuit het Sport Innovation Centre een zogenaamd incubator-programma opgezet voor sport startups. Deze startende ondernemers worden verzameld in de Sportzone in Sittard waar ze gebruik kunnen maken van de faciliteiten van Topsport Limburg. Vooral het netwerk van 1800 talenten en topsporters is daarbij uniek, vertelt Jean-Paul Urlings van Topsport Limburg. "Het belangrijkste wat wij doen is het koppelen van een topsporter aan een bedrijf. Die sporter heeft voordeel van de innovatie, hij gaat het ook gebruiken en op die manier kan hij als een launching customer fungeren voor dat product."

Samenwerking met Parijs

In Parijs is al langer een soortgelijke 'incubator' opgezet: Le Tremplin, dat onderdeel is van de startup-scene Paris & Co. Vorig jaar sloot Topsport Limburg een samenwerking met de Parijse evenknie. Samen gaan ze Nederlandse en Franse innovatieve bedrijven helpen bij hun product. "Binnenkort hebben we een call for applications. Die delen ze in Parijs ook, maar daar verwachten we meer aanbod bij dan we aankunnen. We gaan daarom kijken of wij van Parijs bedrijven kunnen aannemen en andersom." De samenwerking is ook gericht op het samen organiseren van evenementen en kennisdeling. "Als een bedrijf uit Parijs de Nederlandse markt op wil dan stellen wij onze kennis en netwerk beschikbaar."

Kansen creëren

Vorige week reisde Urlings met een aantal Limburgse ondernemers naar Parijs voor een grote internationale meeting, georganiseerd door Le Tremplin. " Daar hadden we een internationaal veld van ondernemers waar wij graag onze deelnemers van de pilot aan wilde koppelen. Wij vinden het belangrijk dat we de ondernemers die wij begeleiden niet loslaten. We willen blijven kijken of we kansen kunnen creëren voor ze."

Nieuwe contacten

Dat leverde verschillende nieuwe contacten op, vertelt Urlings. "De reis en het verblijf leidde er eerst al toe dat de Limburgse ondernemers onderling nieuwe suggesties voor samenwerkingen deelden." Het evenement in Parijs bestond uit workshops en matchmaking meetings. "Daar werden contacten gelegd door een Amerikaans bedrijf met innovatieve technologie dat toegang zoekt tot de Europese markt met een Limburgs consultancy bureau voor sportinnovatie. Een ander Limburgs bedrijf dat innovatieve video-analyse voor trainingssituaties ontwikkelt, heeft daar contacten gelegd met een Canadees bedrijf."

Meer info bij Sport Innovation Centre Limburg

Gerelateerd nieuws