Nieuwe meettechniek helpt rolstoelsporters misschien wel aan goud

Een nieuwe techniek in de rolstoelsport kan Nederland wel eens goud opleveren bij de Paralympische Spelen in Tokio in 2020. De Delftse promovendus Rienk van der Slikke vond een methode uit om de fysieke prestaties van mensen in rolstoelen én de effecten van die rolstoelen op de bewegingen te meten met behulp van drie sensoren.

Redactie 29 mei 2018, 00:00

Wheelchair Mobility Performance heet de techniek. In 2015 ontving Van der Slikke vanuit de Nationale Sportinnovator Prijs een bijdrage van Sportinnovator voor de ontwikkeling van zijn product.Vrijdag 25 mei promoveerde Van der Slikke aan de TU Delft op zijn onderzoek. Met zijn uitvinding krijgen rolstoelsporters eindelijk inzicht in hun eigen prestatie, zodat ze kunnen zien wat het prestatie effect van training is of aanpassingen aan de rolstoel.

Van der Slikke: ‘We startten het project ooit onder de naam de perfecte sportrolstoel. Die ene perfecte sportrolstoel bestaat alleen niet, kwamen we achter. Rolstoelen zijn per sport en per individu zo verschillend. Dankzij onze meettechniek kunnen we de stoelen veel beter afstemmen op de sporter.’

Een fietscomputer die meet hoeveel wattage iemand trapt bestond al heel lang, maar voor de rolstoelsporter was zo’n meetapparaat er nog niet. Drie sensoren op de stoel meten hoe snel de rolstoel gaat, hoeveel afstand er wordt afgelegd en hoe vaak de stoel draait. Wheelchair Mobility Performance wordt in Nederland op Papendal gebruikt door de rolstoeltennissers, -rugbyers, -basketballers en de rolstoelracers. Het is internationaal de meest uitgebreide meetmethode in de rolstoelsport. Een flink voordeel dus voor Nederland bij de aankomende toernooien.

‘Dankzij de meetuitkomsten kunnen we de stoelen beter op het individu aanpassen, maar ook de trainingen beter afstemmen’, legt Van der Slikke uit. ‘Dat heeft een positief effect op de sportprestaties.’ Ook helpen de metingen blessures te voorkomen.

Op dit moment profiteren enkel nog de Nederlandse sporters van de uitvinding, maar Van der Slikke is ook in gesprek met internationale bonden, zoals het Internationale Paralympisch Committée. ‘Het zou voor een verandering in de spelregels kunnen zorgen’, voorspelt Van der Slikke. ‘Wat voor beperking je hebt, hangt samen met in welke klasse je mag uitkomen. Die regels zijn ooit zo opgesteld. De vraag is of die wel eerlijk zijn. Doordat wij beter kunnen meten, hebben we straks ook beter beeld wat een bepaalde beperking betekent.’

Foto's: marcohollander.nl. Op de foto is atleet Bo Kramer te zien.

Gerelateerd nieuws