Onderzoekers meten bewegingen rolstoeltennissers in Ahoy

Tijdens het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament in Ahoy worden alle bewegingen van de rolstoeltennissers nauwkeurig gemeten door onderzoekers van de TU Delft. Die data moet bijdragen aan de ontwikkeling van de 'perfecte sportrolstoel'.

Redactie 16 februari 2017, 14:30

In samenwerking met de Haagse Hogeschool proberen Daan Bregman en promovendus Rienk van der Slikke van de TU Delft meer inzicht te krijgen in de interactie tussen atleet en rolstoel. Hiermee proberen zij uiteindelijk ‘de perfecte sportrolstoel’ te ontwikkelen, om tot betere sportprestaties te komen en uiteindelijk het aantal blessures te verminderen.

"Het onderzoek betreft diverse spelers tijdens het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament. We kunnen specifiek kijken naar hoe iemand over de baan beweegt en dat vergelijken bij verschillende tegenstanders en tussen een gewonnen of verloren punt", zegt van der Slikke.

Sensoren

"We maken daarvoor gebruik van een door de TU Delft en de Haagse Hogeschool ontwikkelde methode waarmee we met slechts drie sensoren alle rolstoelbewegingen in kaart kunnen brengen. Twee sensoren bevinden zich op de wielen en één op het frame. De sensoren wegen slechts 22 gram en de speler ondervindt er geen hinder van."

Met de sensoren worden de snelheden en versnellingen van de spelers gemeten. Daarnaast wordt ook gemeten hoe snel de spelers draaien en hoe ze bewegen over de baan. Deze zogeheten wheelchair mobility performance wordt vervolgens gekoppeld aan het verloop van een wedstrijd. Door dit te combineren met video analyse, wordt inzichtelijk of er verschillen zijn tussen gewonnen of verloren punten.

Feedback

"Het optimaliseren van de prestaties is het ultieme doel en met data uit dit onderzoek kan nog gerichter feedback worden gegeven en vastgesteld worden waar de verbeterpunten liggen", zegt Dennis Sporrel, bondscoach rolstoeltennis van de KNLTB. Door te kijken naar een wedstrijd bestaat al een bepaald beeld, maar door de koppeling van de mobility performance aan het wedstrijdverloop wordt nog beter inzichtelijk wat er daadwerkelijk gebeurt.

Esther Vergeer, toernooidirecteur van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament en winnaar van vier Paralympische gouden medailles: "Wij stellen ons toernooi graag open voor de rolstoelmetingen van de TU Delft vanwege het belang voor de Paralympische sport en rolstoeltennis in het bijzonder. We vinden innovatie in de Paralympische sport belangrijk en hopen dat dit onderzoek tot verbeteringen in de sport zal leiden."

Bron: Tu Delft

Foto: Henk Koster

Gerelateerd nieuws