Overzicht

Ramm wil onkruid op sportvelden met elektriciteit bestrijden

In de zoektocht naar een alternatief voor chemische stoffen zocht het bedrijf ‘‘Reliable Agricultural & Municipal Machines’ – kortweg Ramm - heil bij elektriciteit als oplossing. Zij importeren al een machine die onkruid met een elektrische schok gericht aanpakt, maar nu wil Ramm-directeur Jeroen van de Ven doorgroeien en zich manifesteren in de sportwereld. Het idee was een van de winnaars van de SBIR en tijdens de haalbaarheidsstudie moet bijvoorbeeld blijken hoeveel elektriciteit nodig is om een veld helemaal vrij van onkruid te krijgen.

Redactie 12 juli 2019, 10:00

Elektrocuteren klinkt volgens Van de Ven net iets te beladen, maar ‘elektrothermische bestrijding’ is volgens de voorman van het bedrijf Ramm een betere term. “Je loopt simpelweg met de machine naar het betreffende plantje, raakt het plantje aan en drukt op de knop”, legt hij uit. “Dan gaat er een elektrische stoot door het plantje en sterft het af. We gebruiken het al voor verschillende soorten onkruid, zoals zevenblad, melkdistel en varkensgras maar ook invasieve exoten.”


In 2017 vond het bedrijf zijn oorsprong, niet lang nadat het gebruik van chemische stoffen voor onkruidbestrijding verboden werd. Er moesten alternatieven gevonden worden, waarbij het gebruik van kokend heet water als eerste getest werd. Uiteindelijk kwam het bedrijf van Van de Ven met de ‘Rootwave Pro’, waarbij dus een elektrische lading door de stengel en de wortel van de plant schieten. “In april zagen we de oproep op Sportinnovator en de mogelijkheid om ons idee door te trekken naar het onderhoud van sportvelden”, voegt hij toe.

Passen en meten met hoeveelheden

De komende tijd moet Ramm middels een haalbaarheidsstudie gaan bewijzen dat het idee daadwerkelijk voordelig kan zijn op het gebied van sportinnovatie. Volgens Van de Ven moeten twee zaken uitgebreid onderzocht worden. “Ten eerste zoeken we uit hoeveel elektriciteit nodig is om een heel veld onkruidvrij te krijgen, zonder het veld zodanig te beschadigen”, vertelt hij. “Zo kregen we als aandachtspunt mee dat er bepaalde schimmels in symbiose leven met het gras. Die schimmels zijn broodnodig en mogen dus niet aangetast worden door ons gereedschap.”

Paprika-plukker als voorbeeld

Daarnaast spreekt Ramm de ambitie uit om hun product te automatiseren, aangezien de gebruikers momenteel zelf moet zoeken naar het onkruid. Van de Ven noemt een collega uit Wageningen als inspiratie: “Zij ontwikkelden een robot die in de kas paprika’s automatisch plukt. Met een camera onderscheidt de robot zelfs groene paprika’s van de groene bladeren. De uitdaging voor ons ligt bij het feit dat onkruid op gras niet zo makkelijk uit elkaar te halen is. Zo moet je bij een camera met zoeksysteem rekening houden met veranderend zonlicht. Er is genoeg literatuur over dit alles te vinden, dus daar gaan we de komende tijd in duiken.”

Lees hier de verhalen van de andere gekozen innovaties voor de SBIR 'Milieuvriendelijkere sportvelden':

- Bayer gaat met biologie de strijd aan tegen larvenschade op sportveld

- SBIR maakt weg vrij voor mechanische upgrade Grootgroener

- Re-match op zoek naar 'laatste component voor circulair recycling kunstgras'

Gerelateerd nieuws