Menu
Overzicht

SBIR maakt weg vrij voor mechanische upgrade Grootgroener

Een chemievrije oplossing voor onkruid op de sportvelden – een soort mechanische aspergesteker - had het bedrijf Grootgroener al in de gelederen, maar volgens eigenaar André Trip kan het nog effectiever en vooral sneller. De SBIR-winnaar heeft een nieuwe mechanische constructie al voor ogen, en wil de prototype tijdens de haalbaarheidsstudie concretiseren.

Redactie 26 juli 2019, 15:26

Grootgroener liep al een tijdje mee in de transitie van chemisch naar biologisch onderhoud van grasvelden. Zo werkte het bedrijf samen met Centrum Landbouw in Milieu, dat in opdracht van het Ministerie een paar jaar geleden onderzoek deed naar chemievrij sportveldbeheer. Sindsdien ligt de focus op het minimaliseren van het gebruik van chemische middelen, aldus de ondernemer. “Inmiddels hebben we deze middelen helemaal losgelaten en zijn we aan het innoveren met mechanische bestrijding van onkruid. ”

In de afgelopen jaren staken diverse soorten probleemonkruid zoals de weegbree en de paardenbloem steeds meer de kop op. Als oplossing had Trip een soort aspergesteker, die de wortel van het onkruid doorprikt waarna de plant langzaam afsterft. Een aantal werknemers, met een afstand tot de arbeidsmarkt, werkt het veld af als groep met herstelgrepen. “Het doorprikken van de wortel geeft de grasmat de tijd om de grasmat te vullen”, vult Trip aan. “Als je het onkruid met wortel eruit trekt, dan heb je een aantal vierkante centimeter losse grond en daar groeit snel weer onkruid tussen.”

SBIR komt op het juiste moment

De eigenaar van Grootgroener voelde dat er genoeg ruimte was voor verbetering, zeker op het gebied van snelheid. “We gaan nu met een man of tien het veld op, maar dat kan met veel minder opgelost worden. Daarna zijn we met een lokaal mechanisatiebedrijf, dat voornamelijk actief is in de boomkwekerij, om de tafel gaan zitten.” Het viel daarna allemaal samen voor Grootgroener in de afgelopen maanden. De eerste ideeën en schetsen voor een nieuwe machine lagen op tafel toen de SBIR voor milieuvriendelijkere sportvelden werd aangekondigd. Trip: “Na de aankondiging hebben we even de rem erop gezet om ons idee te pitchen voor de SBIR.”

“Het idee is om een machine die onkruid detecteert en bestrijdt middels cameratechniek”, vervolgt hij. “Gelukkig is de technologie al zo ontwikkeld dat er camera’s zijn die de textuur van bepaalde plantjes herkennen.” Zo stelt Trip dat in de landbouw eenzelfde mechanisme wordt gebruikt, waarbij het onkruid vervolgens gericht wordt bespoten. In plaats van een spuit wil Grootgroener dus hun eigen ‘aspergesteker’ gebruiken, een soort mechanische upgrade. “De uitdaging ligt bij al rijdend de steekbeweging op het juiste moment maken. We hebben diverse gesprekken gepland met ondernemers die ons kunnen helpen, dus de komende tijd hebben we het nog druk.”

Lees hier de verhalen van de andere gekozen innovaties voor de SBIR 'Milieuvriendelijkere sportvelden':

- Ramm wil onkruid op sportvelden met elektriciteit bestrijden

- Bayer gaat met biologie de strijd aan tegen larvenschade op sportveld

- Re-match op zoek naar 'laatste component voor circulair recycling kunstgras'

Gerelateerd nieuws