Overzicht

Sfeerverslag Conferentie Nederland Digitaal

Het Gooiland in Hilversum was de afgelopen dagen toneel van de Conferentie Nederland Digitaal. Daar vond op 21 maart de Nederland Digitaal Dag plaats. Sportinnovator was met Sport Data Valley aanwezig op de innovatiemarkt en kon daar op flink wat aanloop rekenen.

Redactie 21 maart 2019, 16:01

De grootste stand van de innovatiemarkt kende een paar actief te testen innovaties. Bijvoorbeeld de Smart Skate schaatssimulator. Met speciale sloffen aan wordt een glijdende zijwaartse beweging gemaakt op een plank. Door sensoren aan de zijkanten van de plank, wordt de beweging op de plank omgezet in een voorwaartse beweging van de schaatser in de game op het scherm. Als parcours kan worden gekozen tussen een ijsstadion of een tocht op natuurijs.

Bezoeker Thomas Leenders van Signify kon zijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken en trok de sloffen aan om zich aan een tocht door het ijsstadion te wagen. Na het zien van de door een omstander gefilmde beelden is Leenders niet ontevreden. “Zag er goed uit zo. Ik verbaas mezelf”, zei hij enthousiast. “Het is zo goed dat deze innovatie hier concreet tastbaar te ervaren is. Ik ben er van overtuigd dat data ervoor zorgt dat een klein land als Nederland zo competitief mee kan blijven doen in bijvoorbeeld schaatsen. Het beste bijvoorbeeld is misschien wel de Formule 1. Daar weten ze exact hoe veel rondjes Verstappen nog op zijn banden kan rijden. Dat is briljant. Data speelt echt een enorm belangrijke rol.”

Thomas Leenders in actie op de Smart Skate Simulator


Toegankelijkheid

Op andere beeldschermen in de stand zijn ook veel schema’s en grafieken afgebeeld. Data Scientist Stephan van der Zwaard legt graag uit wat daarop te zien is. “Ik heb hier een klein apparaatje dat je aan je riem bevestigt. Die registreert hoe hoog je springt, wat in de volleybalwereld kostbare informatie is. Niet alleen weten hoe hoog je sprint, maar ook de vermoeidheid die daarbij komt kijken is voor een coach van waarde.” Volgens Van der Zwaard is het systeem erg toegankelijk en niet alleen voor topsporters te gebruiken. “Ik kreeg ook al van een bevriende beachvolleyballer bericht dat hij het toepast op zijn sport. Dat is echt mooi.”

Stephan van der Zwaard geeft uitleg over zijn innovatie


’Onderlinge competitie zorgt voor meer sporters’

Staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer


Inmiddels is staatssecretaris Mona Keijzer ook komen kijken. Ze neemt alle informatie gretig tot zich, maar de behoefte om zelf te schaatsen of springen heeft ze niet. “Kijk wat voor hakken ik aanheb. Dat gaat niet samen. Maar ik vind het mooi om te zien hoe ontwikkeld deze innovaties zijn. Ik heb sporten hoog in het vaandel staan en probeer iedere dag dertig minuten te bewegen. Via mijn Fitbit registreer ik precies wat ik doe en kan mijn prestaties daardoor vergelijken met anderen. Dat doet Sport Data Valley ook. Onderlinge competitie zorgt ervoor dat er meer mensen gaan sporten.”

Voorzitter van Topteam Sport Harry van Dorenmalen legde de Staatssecretaris uit dat Nederland het meest sportinnovatieve land ter wereld moet worden. “Drie jaar geleden zijn wij geïnstalleerd en hebben we er vooral voor gekozen op de digitale wereld te focussen. In die jaren zijn er ruim 250 ideeën geopperd waardoor we een goed beeld kunnen vormen van wat we serieus kunnen nemen. Dat is ruim één derde van die ideeën. Mevrouw Keijzer heeft ons aangespoord om op deze manier door te gaan.”

Van Dorenmalen kijkt trots naar de stand waarvoor hij verantwoordelijk is. “We zijn de grootste stand en hebben volgens mij de beste plek gekregen hier. Maar het kan altijd beter. Volgend jaar hoop ik dat we vijftien meter verderop staan. Op het hoofdpodium.”

Gerelateerd nieuws