Slim systeem maakt zelf samenvatting van sportwedstrijd

Nederland heeft deze week een wereldprimeur: een intelligent videoanalysesysteem is in staat om automatisch samenvattingen te maken van wedstrijden in de amateursport. Dit Sportinnovator-project is de afgelopen jaren ontwikkeld in samenwerking met een start-up van de Universiteit Twente.

Redactie 08 november 2016, 10:00

Met 360SportsIntelligence is het straks voor iedere amateurclub mogelijk om de zojuist gespeelde wedstrijd (bijvoorbeeld hockey of voetbal) meteen na afloop in de kantine in een samenvatting van enkele minuten terug te kijken. Het systeem herkent onder meer strafcorners en doelpunten en voegt deze automatisch samen tot een chronologische samenvatting.

Technische innovatie

De wedstrijdsamenvattingen kunnen vervolgens ook worden gebruikt voor leerdoeleinden, op social media of op de website van de club. Hightech-videoanalyse was tot nu toe slechts voorbehouden aan professionele sportorganisaties, maar de technische innovatie van 360SportsIntelligence maakt beeldanalyse nu bereikbaar voor alle sportclubs.

Aan de slimme algoritmes wordt gewerkt door een team van wetenschappers van Universiteit Twente, hogeschool Saxion en Roessingh Research & Development, een topinstituut op het gebied van revalidatiekundige behandeling en zorg.

Onmisbaar hulpmiddel

360SportsIntelligence is een idee van de Twentse ondernemer René Epping: “Als jeugdtrainer bij hockeyclub EHV besefte ik dat videoanalyse een onmisbaar hulpmiddel is bij het verbeteren van sportprestaties. Het probleem waar ik tegenaan liep is dat videoanalyse heel veel tijd en mankracht vergt. Je hebt voor elke opname weer cameramensen nodig en na elke opname ben je urenlang aan het zoeken, plakken en knippen om een relevante presentatie samen te stellen. Dit zorgt ervoor dat videoanalyse niet of nauwelijks gebruikt wordt in de breedtesport. Mijn ambitie was een volledig geautomatiseerd videoanalysesysteem ontwikkelen waarmee elke sporter, trainer en coach gebruik kan maken van de voordelen van videoanalyse.” Samen met collega-ondernemer Frank Maathuis startte Epping in 2013 360SportsIntelligence.

Automatisch spelsituaties herkennen

Het systeem van 360SportsIntelligence is zo ontworpen dat het wedstrijden automatisch opneemt met vaste camera’s, waardoor geen cameramensen meer nodig zijn. Van deze opnames wordt een samenvatting gemaakt die meteen na de wedstrijd door trainersstaf en spelers bekeken kan worden. “Op dit moment zijn we zover dat de computer automatisch een groot deel van de spelbepalende momenten zoals corners, doelpunten en scoringskansen herkent. Het kan echter nog beter. In de komende jaren willen we onze algoritmes steeds beter laten worden in het herkennen van spelsituaties door ze bij zoveel mogelijk clubs zoveel mogelijk wedstrijden te laten analyseren. We zijn dan ook op zoek naar clubs die daarbij willen helpen”, aldus Epping.

Breed toegankelijk

Bij de totstandkoming van het systeem heeft 360SportsIntelligence de afgelopen jaren nauw samengewerkt met verschillende overheden en wetenschappelijke instituten. Zo verkreeg 360SportsIntelligence in 2015 de Sportinnovator-project status. Met die subsidie kreeg 360Sportinntelligence de opdracht het product verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen.

Maurits Hendriks, lid van het Topteam Sport van Sportinnovator en Technisch Directeur van NOC*NSF: “Dat 360SportsIntelligence nu breed toegankelijk is voor alle sportclubs juichen wij uiteraard van harte toe. Met deze innovatie kunnen niet alleen de prestaties van topsporters, maar ook van breedtesporters verder verbeterd worden. Ook zorgt het voor nog meer beleving van de sport. Bovendien is 360SportsIntelligence een voorbeeld van een mooie samenwerking tussen zowel sport, wetenschap als het bedrijfsleven.”

Wetenschappelijke onderbouwing

De wetenschappelijke component zit hem in de samenwerking met Universiteit Twente, Saxion en Roessingh Research & Development. Die laatste instelling gebruikt de verzamelde data onder meer om wetenschappelijk onderzoek te doen naar blessurepreventie, directe aanleiding voor de provincie Overijssel om zich bij het project aan te sluiten. Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie van de provincie Overijssel: “360Sportintelligence levert een mooie maatschappelijke bijdrage, doordat dit systeem kan helpen bij het voorkomen van blessures. 360SportsIntelligence maakt gebruik van hoogwaardige technologie, iets waar we in Overijssel in uitblinken. Dit zijn innovatieve ontwikkelingen die wij graag ondersteunen.”

Daarnaast is de ontwikkelde software, die gebaseerd is op beeldanalyse en patroonherkenning, ook te gebruiken in andere domeinen zoals zorg en veiligheid. Bijvoorbeeld om het vallen van alleenstaande ouderen die nog thuis wonen te herkennen.

Zie ook:

Meer info bij 360Sportintelligence.

Gerelateerd nieuws