Overzicht

Sport Data Valley platform één jaar live!

Het Nationale Data-analyse Platform voor sport, bewegen en gezondheid is nu één jaar live. Het Sport Data Valley platform geeft de mogelijkheid om zelf data te analyseren en gebruik te maken van AI. Specifiek voor onderzoekers, coaches, sporters en iedereen die beweegt. Een mijlpaal voor Sport Data Valley, dat sinds 2015 bestaat en ruim 150 onderzoeksprojecten over sport en bewegen ondersteunt. Sport Data Valley is een creatie van Sportinnovator en ontwikkeld door een consortium van universiteiten.

Redactie 07 september 2021, 09:42

Afgelopen jaar zijn veel mensen minder gaan sporten en bewegen tijdens de coronacrisis. Nu het weer kan, is het belangrijk dat we slimmer gaan bewegen. Met oog voor blessurepreventie en focus op nieuwe mogelijkheden die ontstaan door thuiswerken. We willen bovendien weerbaarder uit de coronaperiode komen en dataonderzoek speelt daarbij een cruciale rol. Het platform maakt data-analyse makkelijker en toegankelijker. Zo kunnen onderzoekers, coaches en sporters veilig aan de slag met hun data. Privacy proof, waarbij je zelf controle houdt over je data, wetenschappelijk gefundeerd, transparant en inclusief. Dat zijn belangrijke thema’s bij de ontwikkeling van dit platform.

Projecten en het platform

Vanaf september wordt een grote groep thuissporters zes weken gemonitord via het Sport Data Valley platform. Na een inspanningstest met hulp van fietsergometers van Lode/ProCare gaan de deelnemers zes weken lang thuis sporten. Zij volgen een programma van Fitchannel.com waarbij ze een Polar hartslagmeter dragen. Ook vullen zij frequent vragenlijsten in na de sportsessies. Alle data worden verzameld op het Sport Data Valley platform en zijn alleen toegankelijk voor de deelnemers zelf en de betrokken onderzoekers. Zo faciliteert Sport Data Valley onderzoekers & sporters. In een ander project deze zomer ontwikkelden we een dashboard op het Sport Data Valley platform, dat toont hoe de lichaamstemperatuur van mensen oploopt tijdens het sporten. Dit project met partners MyTemp, de Atletiekunie en de Triathlonbond is gericht op het beperken van hitteletsel bij hardlopers.

Platform toegankelijk voor iedereen

Het afgelopen jaar is het platform fors uitgebreid. Er zijn dashboards en analyses ontwikkeld voor onder andere volleybal, basketbal, schaatsen, hardlopen en fietsen. En ook individuele sporters met bijvoorbeeld een Fitbit, Polar, Strava of Garmin kunnen een account aanmaken en privacy proof de eigen data analyseren. Gratis aanmelden kan via info.sportdatavalley.nl.

Gerelateerd nieuws