Overzicht

Sportinnovator-centrum Libra Revalidatie lanceert innovatief revalidatiehulpmiddel

Het Ir. Otten Fieldlab, onderdeel van Sportinnovator-centrum Libra Revalidatie & Audiologie, ontwikkelde een nieuw innovatief oefengereedschap voor mensen met een beperking; de Fitbox2Go. Hiermee kunnen zij buiten de muren van een revalidatiecentrum, bijvoorbeeld bij de fysiotherapeut of zorginstelling, trainen op kracht en conditie. De bijbehorende app begeleidt gebruikers door een speciaal ontwikkeld trainingsprogramma. Op 28 februari wordt de Fitbox2Go gelanceerd door Henri Swinkels, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant.

Redactie 26 februari 2019, 17:07

De tool is uitermate geschikt voor mensen die gemotiveerd zijn om te bewegen, maar niet naar de sportschool kunnen of durven. Mensen die beperkingen ondervinden bij het staan en lopen, zoals ouderen of mensen met neurologische klachten (bijvoorbeeld MS), kunnen met dit apparaat gecontroleerd krachtoefeningen uitvoeren. Hiermee worden kracht, vermogen en capaciteit vergroot waardoor activiteiten in het dagelijks leven minder moeite kosten.

Met de Fitbox2Go willen Provincie Noord-Brabant en Libra Revalidatie & Audiologie fitheid en het bewegen van mensen met een beperking stimuleren. De Fitbox2Go is mede tot stand gekomen door financiële ondersteuning van Provincie Noord-Brabant, Sportinnovator, Agis Innovatiefonds, Dr. C.J. Vaillant Fonds, Russel-ter Brugge Fonds, Pasman Stichting en Stichting Kloek.

Uniek Sporten Brabant

Uniek sporten (sporten voor mensen met een beperking) is een speerpunt in de provinciale sportagenda. Tot en met 2019 wil de provincie 50.000 extra mensen met een beperking stimuleren om te gaan bewegen. Uniek Sporten Brabant biedt gratis ondersteuning voor mensen met een beperking of chronische ziekte die meer willen bewegen of sporten en het lastig vinden een passende sport te vinden.

Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): 'Sporten is belangrijk. Het is goed voor je gezondheid, voor je sociale contacten, en het is gewoon heel erg leuk. Dat geldt voor iedereen, en dus ook voor mensen met een beperking. Maar voor hen is het soms niet zo gemakkelijk om te sporten. Het is vaak wat moeilijker praktisch te regelen, omdat er bijvoorbeeld geen sportclubs of materialen zijn, en thuis sporten of bewegen is vaak helemaal moeilijk. Van mensen uit het revalidatiecentrum, experts dus op dit gebied, hoorden we dat er echt behoefte is aan ondersteuning na revalidatie. Dat gaan we doen met deze FitBox2Go, want als je wilt of moet sporten, moet dat gewoon kunnen. Geweldig dat we als provincie daar nu in Brabant een bijdrage aan kunnen leveren.'

Bewegen en revalideren in de toekomst

Het thema ‘bewegen en revalideren in de toekomst’ staat centraal tijdens de lancering van de Fitbox2Go op donderdag 28 februari. De lancering is om 10.30 uur bij Libra Revalidatie & Audiologie, locatie Blixembosch. Peter Joosten, biohacker en DIY-futurist, deelt zijn visie ‘De invloed van technologie op bewegen en revalideren in de toekomst’. Gedeputeerde Henri Swinkels onthult de Fitbox2Go. Kijk voor het volledige programma op www.libranet.nl.

Over het Ir. Otten Fieldlab

Het Ir. Otten Fieldlab Aangepast Sporten van Libra Revalidatie & Audiologie is een platform voor innovatie en onderzoek op het gebied van aangepast bewegen en sporten. Het Ir. Otten Fieldlab is één van de Sportinnovator-centra in Nederland. Sportinnovator-centra zijn ontmoetings- en broedplaatsen waar onderzoekers, ondernemers, overheden en sportorganisaties structureel samenwerken aan de innovaties die: bijdragen aan de topsport, sportparticipatie en/of een actieve leefstijl; bijdragen aan de kennisbasis voor sport; zorgen voor economische rendement of maatschappelijke waarde opleveren. Sportinnovator is een initiatief van Topteam Sport, ZonMw en Kenniscentrum Sport in opdracht van het Ministerie van VWS.

Gerelateerd nieuws