Overzicht

Op zoek naar onweerstaanbare oplossingen

Column Harry van Dorenmalen

Eén op de drie Nederlanders zit gemiddeld meer dan 8 uur per dag op een stoel. Daarmee staan - of beter gezegd zitten – we met afstand op de eerste plaats in Europa. Geen koppositie om trots op te zijn. Daarnaast sport een miljoen kinderen sinds de coronacrisis niet of veel minder, net als een op de drie volwassenen. Bij Sportinnovator proberen we met innovatieve oplossingen Nederland in beweging te krijgen. We zijn een katalysator voor vernieuwende concepten en initiatieven die tot doel hebben om mensen in alle fasen van hun leven actief te houden en met plezier te laten sporten en sportief bewegen.

Redactie 29 maart 2023, 10:14

Elke dag zetten we ons in voor het vitaler maken van Nederland. Om mensen tot een actiever leefpatroon aan te zetten, leggen we bij Sportinnovator de komende jaren nog meer de nadruk op sociale innovaties die het beweeggedrag van mensen proberen te beïnvloeden. Innovaties die mensen aanmoedigen in beweging te komen als ze dit te weinig doen. Dat is een flinke uitdaging en geen gemakkelijke. Er bestaat namelijk geen gouden formule die mensen opeens meer in beweging brengt. Het vraagt om een maatschappij brede aanpak, gericht op alle bevolkingsgroepen en alle aspecten van ons leven: school, werk en vrije tijd.

"Het is belangrijk dat het sport- en beweegaanbod meegaat met zijn tijd"

Harry van Dorenmalen, voorzitter Topteam Sport

Uitnodigende leefomgeving

Het begint bij een leefomgeving die uitnodigend en toegankelijk is om te sporten en te bewegen. Een omgeving die het mensen gemakkelijk maakt om op een vanzelfsprekende manier aan lichaamsbeweging te doen. Daar wordt in veel gemeenten hard aan gewerkt.
Wij hebben de afgelopen jaren verschillende innovaties langs zien komen die sporten en bewegen in de openbare ruimte willen stimuleren. Een paar voorbeelden. De digitale WijkBeweegKaart en activiteitenmonitors als Luistervinq en Husense brengen het gebruik van de openbare ruimte in kaart en geven aan hoe je een wijk beweegvriendelijk kunt inrichten. Voor jonge kinderen zijn er verschillende interactieve speelconcepten waarvan de interactieve dans- en beweegboog Yalp Sona één van de bekendste is. En via het community platform CityLegends brengen urban sporters met hun videotricks de stad in beweging. Allemaal innovaties die ik gemeenten van harte kan aanbevelen.

Vernieuwend sport- en beweegaanbod

Verder is het ook belangrijk dat het sport- en beweegaanbod meegaat met zijn tijd. Daar wordt enorm veel in ontwikkeld. In het Jeugdsport Innovatiecentrum van de hogeschool Windesheim kunnen groepen schoolkinderen nieuwe, innovatieve beweegconcepten en andere spelvormen komen uitproberen. Ook kinderen die niet zo van sport maar wel van spel houden, gaan bewegen dan opeens leuk vinden.

Je hoort ook steeds vaker dat mensen wel willen sporten, maar niet op de ouderwetse manier met twee keer trainen doordeweeks en een wedstrijd in het weekend. Dat past niet meer in hun leefpatroon. Dat betekent dus dat je als vereniging op zoek moet naar een nieuw ‘businessmodel’ met een innovatief sportaanbod dat beter aansluit op de vrijetijdsindeling van mensen. Door onze Nationale Sportinnovator Prijs te koppelen aan het thema ‘Toekomstbestendige sportaanbieders’ hebben we in 2021 een vernieuwend concept als Inviplay een duwtje in de rug kunnen geven. Dit matching platform is bedoeld om te sporten waar, wanneer en met wie je maar wilt: invite & play. Op een sportvereniging of daarbuiten.

"Je gaat je beweeggedrag pas veranderen als je daar het nut van inziet en er plezier in hebt"

Harry van Dorenmalen, Voorzitter Topteam Sport

Er gebeurt dus al heel veel, het is alleen nog niet overal bekend en ervaren. Daarom gaan we ons het komende jaar nog effectiever inzetten om succesvolle innovaties te laten landen en schalen in de samenleving. Het is beschikbaar, kom kijken, probeer het uit, ervaar de impact en ga het ook doen.

Blijvende aandacht voor innovaties is nodig, met name voor projecten en successen uit het veld. Met Sportinnovator zullen we dan ook nog nadrukkelijker naar buiten treden, innovaties promoten die we kansrijk vinden en die het verdienen om breder opgepakt te worden. Ervoor zorgen dat innovaties die bijdragen aan een leven lang met plezier sporten en sportief bewegen hoog op de agenda’s van onze stakeholders staan. Daarnaast gaan we via living labs ook nog meer praktijkgericht onderzoek doen. Samen met de beoogde gebruikers gaan we met name kijken of die sociale innovaties die mensen aanmoedigen om in beweging te komen ook echt werken en in een behoefte voorzien.

Onweerstaanbare oplossingen

Je gaat je beweeggedrag pas veranderen als je daar het nut van inziet en er plezier in hebt. Je moet mensen op een slimme manier laten ervaren dat iets meer lichaamsbeweging goed voor ze is, dat ze zich beter voelen en er een aantal gezonde levensjaren bij krijgen wanneer ze een actiever leven leiden. Wij moeten oplossingen bieden die onweerstaanbaar zijn. Heeft u daar ideeën over? Neem dan contact met ons op want alleen door samenwerking en het bundelen van al onze denkkracht en creativiteit komen we van dat Europees record stoelzitten af.

Bron: SportKnowHowXL

Gerelateerd nieuws