Menu
Overzicht

Sportwereld maakt zich klaar voor het oude normaal

Het Fieldlab Evenementen voert testen uit bij voetbalwedstrijd Almere City – SC Cambuur

1500 supporters waren afgelopen weekend onderdeel van wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Fieldlab Evenementen. Het Fieldlab Evenementen is een samenwerking tussen de sport-, evenementenbranche én de overheid, samen slaan wij de handen ineen met als hoofddoel: terug naar het oude normaal.

Redactie 02 maart 2021, 14:34

“Als Sportinnovator vinden we het belangrijk dat we binnen en buiten sporten weer mogelijk maken met publiek. Daarom zijn deze tests, fieldlabs van belang om daarvan te leren en te meten hoe het allemaal wel kan.”

Harry van Dorenmalen, Topteam Sport

Testen op weg naar veilige en verantwoorde evenementen

Ook het onderzoek bij de voetbalwedstrijd Almere City – SC Cambuur was gericht op de terugkeer naar veilige en verantwoorde sportevenementen. Het was voor de supporters dan ook geen doorsnee voetbalmiddag, wie de wedstrijd wilde bijwonen diende zich te houden aan strikte voorwaarden. Iedere supporter installeerde een app op hun telefoon en werd voorafgaand aan de wedstrijd getest op COVID-19. Ook 5 dagen na de wedstrijd ondergaan zij verplicht een PCR-test. Tijdens de wedstrijd was er sprake van zogenaamde bubbels en supporters in elke bubbel kende andere maatregelen. Bekijk deze video van de NOS waarin wordt uitgelegd hoe dat precies in zijn werk gaat.

Met behulp van deze bubbels wordt na afloop van meerdere onderzoeken in kaart gebracht wat wel en eventueel niet werkzaam is bij de terugkeer naar veilige evenementen. Deze proef is volgens Dimitri Bonthuis (Fieldlab Evenementen) dan ook geen blauwdruk van hoe een stadionbezoek er straks uit zal zien. “Dit zijn maatregelen om nu een veilige proef te kunnen opzetten. Het doel is om informatie te verzamelen over hoe vaak supporters contact met elkaar maken tijdens de wedstrijd”, legt hij uit. “Met deze data kunnen straks specifieke maatregelen per stadion worden genomen. Denk aan tijdsloten voor aankomst en vertrek, speciale indelingen op tribunes en maatregelen voor de horeca. Met als doel volle tribunes, maar ook wetend dat ten opzicht van nu alles winst is.”

“We weten dat research en science eigenlijk cruciaal zijn om dit soort evenementen te meten, begrijpen en patronen te ontdekken. Daar hebben we de wetenschappers hard bij nodig.”

Harry van Dorenmalen, Topteam Sport

Perspectief voor sportclubs en de sportzomer

“Voor ons als KNVB zijn deze pilots super belangrijk om er voor te zorgen dat we uitvinden hoe we door de 1,5 meter heen kunnen komen en hoe we terugkomen naar volle stadions,” vertelt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB “,wij hopen er voor supporters voor te zorgen dat we na de zomer, of misschien wel in de zomer op een ouderwetse manier kunnen genieten van de sport.”

Internationale evenementen

2020 stond vooraf in de boeken bestempeld als een fantastisch sportjaar, met goede hoop werden de grootste sportevenementen bijna allemaal met een jaar uitgesteld. Maar gaat dat lukken?

De Jong, tevens directeur van Euro2020 in Nederland, blikt vooruit “Ik hoop dat dit een eerste stap is naar hoe we er bij Euro2020 voor kunnen zorgen dat er meer is dan alleen maar de 1.5 meter regel, en dat we echt kunnen zorgen dat we naar een bezetting van meer dan de helft van het stadion bij de eerste wedstrijd in juni.” Ook in Zuid Amerika is inmiddels door de Conmebal (de Zuid Amerikaanse voetbal confederatie) naar buiten gebracht wat de plannen zijn voor het gelijksoortige toernooi de Copa America. Wedstrijden zullen tijdens dit internationale voetbaltoernooi gespeeld worden met minimaal 30% van de stadioncapaciteit aan supporters. Voorwaarden is hier wel dat deze supporters ofwel een negatieve PCR-test moeten laten zien of aan kunnen tonen dat zij reeds gevaccineerd zijn.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laat geen ruimte over voor twijfel wat betreft doorgang van de Olympische- en Paralympische spelen in Tokyo aankomende zomer. IOC president Bach vertelt dat Tokyo 2020 in de zomer van 2021 symbool zal staan van wereldwijde eenheid bij het overwinnen van COVID-19.

Fieldlab Evenementen

Fieldlab Evenementen onderzoekt hoe evenementen op een veilige manier georganiseerd kunnen worden. De evenementenbranche is er op gericht om zo snel als mogelijk terug te gaan naar de volledige operatie voor de sector. Het Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector, verenigd in het Eventplatform, de Alliantie van Evenementenbouwers en de Ministeries van EZK, J&V, VWS en OCW. Sportinnovator participeert in het programmateam.

Extra informatie

Gerelateerd nieuws