Overzicht

Uniek en nieuw: dansen in de openbare ruimte, op je eigen muziek

In heel Europa is er de tendens te bespeuren dat veel jongeren, nadat ze van de basisschool afgaan, stoppen met sporten. Een lokaal vooronderzoek in Utrecht door Petra Pluimers toonde aan dat van de ongeveer 1000 jongeren 75% niet structureel sport en beweegt in de openbare ruimte , maar dat wel graag wil doen. Wat zorgt er dan voor dat ze toch niet veel sporten in de openbare ruimte? Geld, locatie en tijd. En dan vooral het gebrek daaraan. Petra Pluimers volgt de master Sport en Beweeginnovatie aan de HAN en gaat dit jaar afstuderen met een onderzoek naar (vernieuwend) bewegen in de openbare ruimte. En tijdens haar studie kwam ze op het idee van de urbandanceground, waarvan er nu al twee in gebruik zijn in Utrecht.

Redactie 23 oktober 2020, 12:23

Eigen foto Petra Pluimers

Wat is een urbandanceground (UDG)? De UDG maakt social dancing in de buitenlucht mogelijk. De dansvloer nodigt jongeren uit om in beweging te komen en elkaar te ontmoeten. Het concept komt uit het creatieve brein van Pluimers, eigenaar van PM-Dance en Masterstudente sport en bewegingsinnovatie en is samen met Nijha verder ontwikkelt. Het idee is ontstaan na onderzoek onder jongeren over hun beweegwensen.

Pluimers: “Naast de cijfers dat 75% van de jongeren structureel niet sport en beweegt in de openbare ruimte, kwam er ook naar voren dat slechts 7% van de meisjes tussen de 12 en 16 wél eens beweegt in de wijk.Tegenover 54% van de jongens. Dus ik heb een specifieke prijsvraag van een half jaar uitgezet, waarbij meisjes ideeën konden insturen over op wat voor manier zij willen sporten en spelen in de openbare ruimte. Heel vaak kwam naar voren dat meisjes willen dansen, TikTok-video’s maken, HipHoppen, maar geen een echt concreet idee. Daarop heb ik een groep meisjes uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland bij elkaar geroepen en zijn we gaan zitten voor een serieus gesprek. Daarbij was een tekenaar aanwezig, die hun ideeën ook direct ging uittekenen. Zo kwam bijvoorbeeld naar voren dat ze graag willen dansen, op een zwart-wit-geblokte vloer zoals in de films. En moest er ook een mogelijkheid zijn om hun muziek af te spelen. Uit die samenspraak en tekeningen kwam het idee voor de UDG tot stand.”

"Nijha zei meteen: Dit is een goed idee, we doen mee!"

Petra Pluimers, bedenker en initiatiefnemer

Met de plannen en tekeningen toog Pluimers naar Nijha, ontwerper en inrichter van beweegruimtes. Innovatie noemen zij als één van hun belangrijke pijlers. Nijha ontwikkelt daarom geregeld nieuwe speeltoestellen. En ook voor het bewegingsonderwijs en de sportbranche ontwikkelen ze vooruitstrevende sporttoestellen. Daar waren ze super enthousiast. “Ze gaven aan graag met de UDG in zee te gaan. Ik kreeg de opdracht mee om te zoeken naar een investeerder die €25.000,- wilde inleggen. Dus ik ben naar de gemeente Utrecht gestapt en voor ik het wist waren zij ook al aan boord. Zij vroegen of ik misschien ook nog kon nadenken over nóg een partij om aan te haken en toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik Rabobank gemaild. Na een paar keer aandringen mocht ik mijn idee komen pitchen, want ik had niet verteld wat het was. Binnen korte tijdwaren ook zij aan boord voor een zelfde bedrag als de gemeente Utrecht. Dus naast Kanaleneiland, krijgt Utrecht ook een UDG op het Jaarbeursplein.”

Instagram Urbandanceground

Stimuleren van gebruik
De aanleg van de UDG zelf is één, maar het gebruik ervan moet ook worden gestimuleerd natuurlijk. Pluimers heeft daar vanzelfsprekend ook al over nagedacht. “Daarvoor heb ik een activatieplan geschreven. Ook de gemeente Utrecht heeft daarom gevraagd. Het blijkt namelijk dat de UDG’s simpelweg beter worden gebruikt als er iemand aanwezig is om de jongeren te begeleiden. Dan moet je denken aan dat bijvoorbeeld op een vaste dag per week een docent van een lokale dansschool bij de UDG aanwezig is om jongeren, die dat willen, dansles te geven of om tips & tricks te geven. Daarnaast is er ook een QR-code op het begeleidende bord, waar de gebruiker kan inchecken. Aan die code kan je van alles koppelen. Zoals bijvoorbeeld iedere maand een nieuwe dans, die je krijgt aangeleerd als je de code scant. Zo kunnen bekende en minder bekende dansers op afstand gewoon lesgeven.”

Volgens Pluimers stromen de aanvragen voor een UDG uit alle hoeken van het land binnen. “Het zijn dansscholen die over het initiatief hebben gehoord en bij hun eigen gemeente aan de bel trekken dat ze dat ook willen. Het is dan aan hen om het idee zo goed mogelijk te pitchen bij de gemeente, maar daarbij kan ik natuurlijk ook assisteren. Als het op deze manier doorgaat zou het zomaar kunnen dat er over drie jaar 100 urbandancegrounds door Nederland liggen”.

Gerelateerd nieuws