Vorig jaar was Laura Jonker één van de winnaars van de NSP 2018. Haar ontwikkelde XOET scan is nu ook buiten de sport opgevallen. Tijdens het Symposium Sportspelen op de Hogeschool Windesheim werd duidelijk dat haar idee mogelijkheden heeft om door te groeien naar het onderwijs en het bedrijfsleven.

Redactie 26 april 2019, 12:05

In Zwolle stond de presentatie van sensitieve Ledvloer-technologie in volleybal centraal, waarna Jonker een workshop gaf over de XOET scan (of Scan Optimaal Trainingsklimaat). "Ik leerde na mijn aanmelding voor de Nationale Sportinnovatorprijs Wytse Walinga kennen, een onderzoeker bij Hogeschool Windesheim", legt Jonker uit. "Hij nodigde me uit voor het symposium om mijn idee te introduceren in het onderwijs."

De scan, waarbij zowel de sporters als trainers inzicht krijgen in hun trainingsklimaat, werd met enthousiasme ontvangen. Met een specifieke vragenlijsten wordt duidelijk wat de behoeften zijn om het trainingsklimaat aan te passen. De reacties toonden aan dat het systeem van Jonker ook goed toepasbaar is in het onderwijs. "Het doorontwikkelen naar het onderwijs en het bedrijfsleven was ook een doelstelling in de toekomst", vertelt ze er zelf over. "Nu kreeg ik te horen dat docenten op Windesheim de XOET scan als waardevol zagen, dan voelt het logisch om deze innovatie niet alleen in de sport te implementeren."

Bij de Hogeschool in Vlaanderen loopt al een pilot, maar tot het symposium van afgelopen woensdag waren nog geen pogingen gedaan om Nederlandse onderwijsinstellingen te polsen. Jonker: "Het voelde een beetje als een examen voor mij, om te kijken of er een draagvlak is in het onderwijs. De tot nu toe verzamelde data maakt alles een stuk concreter dan voorheen, deelnemers krijgen direct een beter beeld."

Digitalisering

Sinds het winnen van de Nationale Sportinnovatorprijs vorig jaar is Jonker bezig met het doorontwikkelen van de XOET scan, met digitalisatie als belangrijkste pijler. "We zijn al een stuk verder, de website is zo goed als klaar", licht Jonker toe. "De grootste uitdaging ligt bij het technische gedeelte. Momenteel doe ik alles grotendeels handmatig, maar binnenkort is alles geprogrammeerd." Binnenkort gaat de digitale versie van de XOET scan definitief online. Daarnaast wordt het concept van Jonker getest bij sportclubs, met een proefperiode in mei.