Ajax heeft onlangs een technologisch partnership gesloten met Hewlett Packard Enterprise. Met deze samenwerking heeft de Amsterdamse voetbalclub de komende vijfenhalf jaar de beschikking over innovatieve oplossingen voor onder andere het netwerk en de data-opslag. Vooral voetbaltechnisch in het analyseren van spelersdata krijgt Ajax zo een enorme impuls.

Redactie 08 maart 2018, 10:00

"Met Hewlett Packard Enterprise (HPE) heeft de afdeling ICT van Ajax een strategische partner voor de komende jaren in huis waarmee de club de technologische ambities voor de komende jaren kan waarmaken", aldus commercieel directeur Menno Geelen van Ajax. "Hiermee anticiperen wij op de exponentiële groei van data, de toegenomen behoeften van onze ict-tak naar opslag en zijn we nog flexibeler geworden."

Meer rekenkracht

Geelen is onder de indruk van de mogelijkheden die HPE de club nu biedt. "Het netwerk en de werking krijgen een boost. We gaan naar een vertienvoudiging van onze doorvoer mogelijkheden. Daardoor kunnen we veel sneller data verwerken. Ook het feit dat er meer rekenkracht in het netwerk zit, waardoor we data op een optimale manier kunnen verwerken en beschikbaar stellen aan de trainers."

Zoals iedere club is ook Ajax op zoek naar de maximale trainingsbelasting van een speler zonder dat hij geblesseerd raakt.

Hesjes en slimme camera's

Bij het analyseren van spelersdata heeft Ajax verschillende databronnen tijdens elke training. Uit hesjes en transponders in de nek worden de x en y-coördinaten van spelers op het veld bepaald. Dat geeft dagelijks nuttige informatie over afgelegde snelheid en afstand van een speler. Daarnaast heeft Ajax op zeven trainingsvelden een speciale slimme camera die de club met het Chinese Hikvision heeft ontwikkeld die een speler of de bal kan volgen.

Voorspellende data

Ajax gebruikt ook kunstmatige intelligentie om de data uit die hesjes en camerabeelden verder te analyseren. De technische doelstelling die de club daarmee heeft ligt vooral in het begrijpbaar en toepasbaar maken van de data voor de technische staf. Het voorspellende element van die rekenkracht heeft ook een hoger doel, want zoals iedere club is ook Ajax op zoek naar de maximale trainingsbelasting van een speler zonder dat hij geblesseerd raakt.

Opbouwen spelersprofielen

Het gebruik van datascience is nu vooral gericht op het eerste elftal, Jong Ajax en het '019'-elftal van Ajax. Bij de jeugdopleiding zal op termijn ook veel meer gebruik gemaakt gaan worden van het opbouwen van spelersprofielen. In die groei in het gebruik van data is ook meer capaciteit en mankracht nodig.

"Op sportpark de Toekomst gaan we samen met HPE bouwen aan een innovatieve showcase." - Menno Geelen (Ajax).

Vernieuwing De Toekomst

Bij de vernieuwing van sportpark De Toekomst zal de nieuwe partner HPE daarom ook een grote rol gaan spelen in de digitalisering van de accommodatie. Geelen: "Op sportpark de Toekomst gaan we samen bouwen aan een innovatieve showcase. Daarbij krijgt HPE de mogelijkheid om tijdens referentiebezoeken dit proces aan belangrijke partners te presenteren.''

Gerelateerd nieuws