EHL Hackathon levert nieuwe innovaties op voor vitale medewerkers

Tijdens de Euro Hockey League in Eindhoven werd een Hackathon georganiseerd om nieuwe concepten te bedenken op het gebied van sport en vitaliteit. De teams met studenten vanuit verschillende studies ontwikkelden innovaties die gericht waren op vitaliteit op de werkvloer.

Redactie 26 april 2017, 13:30

Bij een hackathon werken studenten multidisciplinair onder tijdsdruk aan innovatieve concepten. Tijdens de Euro Hockey League in Eindhoven tijdens het Paasweekend stond de hackathon in het teken van 'Sports & Vitality'. De inzet voor de studenten was een studiereis naar Japan. De jury bestond uit een vertegenwoordiging vanuit Sports & Technology, InnoSportLab Sport & Beweeg!, Euro Hockey League, HC Oranje-Rood, ArboNed/HumanCapitalCare, TU Eindhoven en de provincie Noord-Brabant.

Vitaliteit

Alle deelnemende teams kozen na een brainstorm opvallend genoeg voor een concept gericht op de vitaliteit van medewerkers. Elk van de concepten had als doel de gezondheid van de medewerker te stimuleren en/of stress tegen te gaan. Dit leverde verschillende innovaties op.

Waarschuwing bij stressfactoren

De teams Ambi en Freshlook ontwikkelden een systeem dat de werknemer waarschuwt bij risicofacturen als inactiviteit of slechte luchtkwaliteit. Bij Ambi wordt de werknemer via een soort ‘Tamagotchi’ aangespoord om een luchtje te scheppen, Freshlook gebruikt hiervoor een ‘rode kaart’, een trillende stressbal en een platform.

Virtuele werkplek

Team Ripple koos voor een totaal andere aanpak. Zij hadden een systeem ontwikkeld wat via rimpelingen in een virtueel wateroppervlak, veranderingen op de werkplek visualiseert. Hoe meer beweging, hoe meer (goede of slechte) veranderingen. De beweging van het water moet een discussie uitlokken over de veranderingen op de werkplek.

Workshop met stresspop

Het winnende team was AMP. Dit team ontwikkelde een workshop rond de reductie van stress en het voorkomen van burn-outs. Werknemers proberen tijdens een workshop een denkbeeldige werknemer - verbeeld door een pop - de ergst mogelijke burn-out te bezorgen. Zij vuren uiteenlopende stressfactoren op hem af, tot dit hem teveel wordt en de pop letterlijk leeg loopt. Elke risicofactor wordt ontleed, om deze vervolgens in de echte werksituatie te kunnen bestrijden. Het team presenteerde bovendien plannen voor verdere validatie en (technologische) doorontwikkeling van het product. Het leverde hen de overwinning én een felbegeerde studietrip naar Japan op.

Bron: Sports & Technology

Gerelateerd nieuws