De Sport Data Valley is bedoeld om van elkaar te leren. Dit platform biedt individuen, bedrijven en organisaties namelijk een platform om kennis te delen. Om inzicht te geven in de Sport Data Valley, leggen we in deze rubriek regelmatig de focus op een organisatie, project of dataset in de Sport Data Valley. Deze keer: het project Smart Swimbuddy.

Redactie 06 maart 2018, 10:00

In 2015 werd het project Smart Swimbuddy van Freesense Solutions beloond met een Sportinnovator Idee-award. Deze innovatie is ontwikkeld en getest met het Sportinnovator-centrum Zwemlab de Tongelreep. Het gaat hier namelijk ook om een echte zweminnovatie: een sensor-oortje die een zwemmer tijdens de training kan dragen.

'Smart hearable'

Het innovatieve zit volgens Alex Serarens van Freesense Solutions in de audiocoaching voor zwemmers met het oortje. De Swimbuddy kan namelijk informatie als slagfrequentie en baantijden die aan een zwemmer kan worden doorgegeven. "Het is op die manier een 'smart hearable' die zwemprestatie realtime en nauwkeurig registreert en waarmee auditief feedback aan de zwemmer kan worden gegeven tijdens de zwemtraining. Deze 'hearable' kan ook voor allerlei andere sporten worden toegepast door andere software te ontwikkelen."

Hoge kwaliteit audio

Op dit moment wordt het prototype van de Smart Swimbuddy volop getest en wordt de 'minimal viable product'-versie afgerond. Dat hadden ze zoals veel innovatie ondernemers graag sneller gezien. "Maar door beperkte budgetten hebben we ook een beperkte snelheid van de doorontwikkeling gekend. Onze grootste uitdaging zit op dit moment op technisch vlak in het zorgen dat de audio van voldoende hoge kwaliteit is. Op commercieel vlak zitten onze uitdagingen nog in de productpropositie en het optuigen van een afzetkanaal. Wij zijn daarom nog op zoek naar investeringen en op termijn natuurlijk klanten."

Meedoen

Meer weten over het project Smart Swimbuddy?

Gerelateerd nieuws